Professor: Finansskat kan koste arbejdspladser

Finansministre fra 11 EU-lande har i denne uge besluttet sig for at gå videre med planerne om at indføre en skat på finansielle handler, den såkaldte tobinskat. Men ifølge en dansk ekspert risikerer landene at skyde sig selv i foden.

Der vil efter al sandsynlighed blive endnu mere travlt på børsen i London, når en ny skat på finansielle handler i andre europæiske lande bliver indført. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY RAIN

Når investorer jonglerer rundt med aktier, obligationer og andre værdipapirer på børserne, så vil de fremover blive mødt af en ekstraregning - i hvert fald i nogle EU-lande. Efter længere tids forhandlinger og uenighed i EU besluttede 11 lande i denne uge at gå videre med planerne om at indføre den såkaldte tobinskat på finansielle handler.

Det endelige design for tobinskatten er endnu ikke fastlagt, men et forslag fra EU-kommissionen går på at handler med aktier og obligationer vil blive pålagt en afgift på 0,1 procent og handel med andre værdipapirer, eksempelvis derivater vil være forbundet med en afgift på 0,01 procent.

Skat skal stabilitet og provenue

Der er to hovedformål med den nye skat. For det første er det meningen, at den skal medvirke til at skabe mere stabilitet på de finansielle markeder, fordi der fremover ikke vil være den samme profit på kortsigtede spekulative handler med f.eks. valuta, der kan skabe ustabilitet.

Et andet formål er slet og ret at skrabe penge til statskasserne fra den finansielle sektor. Tanken er, at de finansielle virksomheder i høj grad har været med til at skabe den dyre krise, vi i øjeblikket befinder os i - derfor er det også rimeligt, at de er med at betale for gildet i form af de nye afgifter.

Men netop det ræsonnement bliver udfordret af, at de fleste EU-lande, blandt andre Danmark og England - der er hjemsted for Europas travleste børs - ikke er med i aftalen. Det mener Bo Sandemann Rasmussen, der er professor i Økonomi ved Århus Universitet.

"Problemet er, at når det kun er en relativ lille gruppe af lande, der indfører den her skat, så kan man godt handle med de fleste af de her aktiver andre steder, og så flytter handlen bare andre steder hen. Det er selvfølgelig også derfor, at England har været imod, fordi de var bange for, at deres rolle som finansielt centrum var truet," siger han til Berlingske Business.

Nemt at rykke handler til andet land

Ifølge professoren er det meget nemt for investorer indenfor Europa at flytte deres aktiviteter til andre lande, blandt andet fordi der ikke er tidsforskelle og mange større virksomheder i forvejen er børsnoteret flere steder.

Dermed kan tobinskatten koste arbejdspladser indenfor den finansielle sektor i de lande der indfører den og også betyde, at overskuddet fra landenes banker og andre finansielle virksomheder bliver mindre og fører til lavere skatteindtægter til staten.

"Så hvis man regner på de samlede effekter af at indføre den her skat, så kan det enkelte land ikke være sikker på et overskud. Det som de omvendt kan være bange for er, at der et større tab forbundet med, at handler ryger ud af landet, end de indtægter staten får ind fra den her skat," siger Bo Sandemann Rasmussen. 

Danmark har sagt nej tak

Herhjemme har økonomi - og indenrigsminister, Margrethe Vestager på Danmarks vegne sagt nej tak til den nye skat. Det har ført til en del kritik fra EU-kommissionen, der har forsøgt at lokke med beregninger der pegede på en årlig ekstraindtægt fra tobinskatten til Danmark alene på 12 milliarder kroner. Men spørger man Bo Sandemann vil vi nok ikke mærke den store effekt af at stå udenfor Tobin-samarbejdet, heller ikke i positiv forstand i form af flere handler på Københavns Fondsbørs.

"Formentlig er England nok det land, der vil opleve mere handelsaktivitet, fordi lagt flere virksomheder i forvejen er noteret på børsen i London. Så det vil nok være begrænset, hvor meget vi kan få gavn af det," siger han.

Men hvad så, hvis man i et tænkeeksperiment forestillede sig, at alle EU-lande kunne blive enige om i fællesskab at indføre tobinskatten, ville det så kunne skabe mere stabilitet på markederne og forebygge en ny krise? Sandsynligvis ikke, lyder buddet fra Bo Sandemann Rasmussen.

"Du kan måske få begrænset nogle af de allermindste bevægelser på kurserne, fordi det ikke kan betale sig at handle på de meget små forskelle, hvor skatten æder gevinsten. Så i rolige perioder vil der måske være lidt færre handler og lidt mere stabilitet, siger han og fortsætter:

"Men der hvor der virkelig betyder noget, hvor det enten går rigtigt godt eller rigtigt skidt, vil skatten formentlig ikke have noget effekt."

De 11 lande som nu vil arbejde videre med planerne om at indføre tobinskatten er: Italien, Spanien, Slovakiet og Estland, Tyskland, Frankrig, Østrig, Belgien, Portugal, Slovenien og Grækenland.