Prøv drømmejobbet i din ferie

Et nyt rejsebureau vil hjælpe folk, der går rundt og drømmer om at arbejde med noget helt andet end deres almindelige job. Mod klækkelig betaling kan man komme i weekend-praktik som f.eks. arkitekt, ostemager eller kroejer.

Prøv drømmejobbet i din ferie - 1
Vocation Vacation. Arbejdsferie er et nyt tilbud til de amerikanere, der har lyst til at prøve kræfter med noget helt nyt. Man kan betale sig til at blive blandt andet kroejer, hestepasser og blomsterdekoratør. Måske man i fremtiden også kan blive barrista på den lokale kaffebar. Foto: Bloomberg Fold sammen
Læs mere
NEW YORK: Ovnen står og råber på at blive renset. Der mangler friske blomster på adskillige værelser. Vaskemaskinen er gået i stykker, så kælderen flyder over med vand. Og gæsterne myldrer ind ad døren.

Summa summarum: Stress.

Nogenlunde sådan beskriver journalist Gene Sloan sin nylige praktikoplevelse som Bed & Breakfast-bestyrer i avisen USA Today.

Han var draget til St. Bernard's Bed & Breakfast i Oregon for at gå i gang med et nyt koncept, Vocation Vacation, hvor folk afprøver deres kald - eller det, de tror, er deres kald - mens de er på ferie fra deres sædvanlige job.

At dømme efter Sloans beskrivelse er det hårdt arbejde at være krofatter et sted med syv værelser og en fornem standard, der skal opretholdes. For eksempel med friskbagte muffins, allehånde æggeretter og nypresset juice til morgenmad. Eller de rene lagner, friske håndklæder og ditto blomster. For slet ikke at tale om hyggevin sent på eftermiddagen, før folk går til middag - andre steder, heldigvis - og småkager om aftenen.

Med sådan et slid skulle man tro, at Sloan i det mindste fik en pæn betaling for indsatsen. Men det forholder sig omvendt. Han har betalt i dyre domme for retten til at arbejde sig en pukkel til, mens han er på ferie. Og han skal oven i købet også betale for det værelse på St. Bernard's, han bor i, mens han arbejder.

Man kan sige, at Vocation Vacation er en slags kombination af vikarkontor og rejsebureau med en sidelinje i eksistentiel forandringslyst.

Heste og blomster

Det har eksisteret i et halvt år nu, og indehaveren, Brian Kurth, er ikke i tvivl om, at tanken er i tråd med tidens tendenser.

»Vi har alle ændret os efter 11. september (terrorangrebene på USA i 2001, red.), og vi tænker: »Hvad skal jeg gøre med resten af mit liv?« Dette her er de første babyskridt hen imod at foretage en ændring,« siger Kurth til USA Today.

Formedelst 500-1.000 dollars - fra lidt over 3.000 til ca. 6.300 kroner - kan man afprøve sin lyst til og eventuelle evner som f.eks. arkitekt, chokolademester, hestetræner, blomsterdekoratør og cowboystøvlemager. For nu blot at nævne et udpluk. Men så omfatter prisen også en samtale bagefter med en karriererådgiver, som kan føre én videre, hvis man virkelig er interesseret i at gå seriøst i gang med et jobskift.

»Tiden er kommet, hvor folk er rede til at begynde at tænke uden for kontoraflukket. Dette her gør det muligt for dem at teste vandene på en risikofri måde,« siger Kurth til Time Magazine.

Og der er virkelig ikke tale om, at man bliver behandlet lidt gelinde, bare fordi man bare er på prøve - og i virkeligheden er på ferie.

»Det er en håndgribelig oplevelse ude i den virkelige verden. Hvis man har lyst til at blive hestetræner, så er man ude og rense staldene. Hvis man vil prøve ostemageri, så står man op ved daggry og malker køerne,« siger han.

Kurth fik ideen til Vocation Vacations, da han en dag selv sad og tænkte filosofiske tanker om jobbet, livet og evigheden i sin pendlerbil i Chicagos myldretrafik, hvor han havde en rejsetid til og fra jobbet på op til tre timer.

Nu bor han i det naturskønne Oregon og har gjort sin egen drøm om et anderledes liv til realitet.

Indtil videre er de fleste af Kurths karriereskiftferier organiseret med partnere i Oregon, men der er ikke noget til hinder for, at man kan komme andre steder hen.

Og Kurth vil med fornøjelse strikke en pakke sammen, hvis man har en idé til et job, man gerne vil afprøve, som han ikke tilbyder i forvejen.

Mulighederne er endeløse, omend der formentlig også er visse naturlige grænser. Det vil f.eks. nok være temmelig begrænset, hvad man vil kunne få ud af en weekends uforberedt praktik som atomfysiker eller hjernekirurg.