Problemer med Obamacare kan presse medicinsalget

Det kan få alvorlige konsekvenser for medicinalindustrien, at udrulningen af præsident Barack Obamas sundhedsreform i USA ikke forløber som planlagt.

Problemerne med sundhedsreformen presser præsident Barack Obama, og det kan også ramme medicinsalget. Fold sammen
Læs mere
Foto: LARRY DOWNING

Det skriver Bloomberg News.

Reformen, der er bedst kendt under navnet Obamacare, har fået en mere end almindeligt vanskelig begyndelse, og senest har Republikanerne stemt for et forslag, der giver amerikanske forsikringsselskaber mulighed for at fortsætte med at tilbyde forsikringer, der ikke lever op til kravene i Obamacare.

Samtidig har den hjemmeside, som skal være platform for blandt andet tilmeldingen til sundhedsforsikringen, været plaget af tekniske fejl, siden den gik i luften 1. oktober.

I værste fald kan problemerne med udrulningen af præsidentens prestigeprojekt for medicinalindustrien betyde, at salgsprognoserne for receptpligtig medicin i 2017 i USA må skæres med 30 pct. Det viser en rapport fra IMS Health Inc.

I et scenarie, hvor alt forløber som planlagt, vil salget af receptpligtig medicin ramme 460 mia. dollar i 2017. Men fortsætter udrulningen af sundhedsreformen med at drille, risikerer salget blot at nå 320 mia. dollar.

- Det vil være en meget voldsom nedgang. Vi tror ikke, at det scenarie er mest sandsynligt, men det kan ikke udelukkes, vurderer Michael Kleinrock, analysechef ved IMS Institute for Healthcare Informatics, ifølge Bloomberg News.

Obamacare har til formål at mindske antallet af uforsikrede amerikanere og reducere omkostningerne ved sundhedssystemet. Det sker gennem blandt andet statstilskud og skatterabatter for at gøre det lettere for lavtlønnede at tegne forsikring.

I oktober tilmeldte over 100.000 amerikanere sig Obamacare. Målet er, at 7 mio. personer tilmelder sig inden for reformens første år.