Privilegeret travlhed

Efter 13 år ønsker Birthe Philip nu at træde tilbage som bestyrelsesformand for Gentofte Kommunes guldklump, el-selskabet NESA. Det sker med udgangen af april, efter at hun har været med til at sikre, at kommunens aktiepost på 55 pct. har vist sig at være bedre end penge i banken.

Efter 13 år som formand for NESA, trækker tidligere Gentofte-borgmester Birthe Philip sig nu tilbage, men nye udfordringer er klar.<br>Foto: Linda Henriksen Fold sammen
Læs mere
Som tidligere borgmester i Gentofte og stadig nuværende, men snart afgående bestyrelsesformand for NESA, har cand.jur. Birthe Philip prøvet at have travt på flere måder.

At sidde i borgmesterstolen var krævende på en anden måde, siger hun, og skønt hun i dag ikke har mindre travlt end tidligere, er hendes arbejdsdøgn nu arrangeret anderledes.

Med bestyrelsesposter og frivilligt arbejde er der kommet mere fleksibilitet i hendes døgnrytme, som ikke mindst kommer de ti børnebørn, der bor i nærheden, til gode.

»Jeg føler det som et stort privilegium at have den fleksibilitet,« siger hun, der ikke trapper ned i bestyrelsesarbejdet med afgangen fra NESA. Hun er netop blevet foreslået valgt som formand for bestyrelsen i ENERGI2.Hvornår slår du øjnene op?

»Omkring kvart i syv-syv. Hvis vi skal ud at rejse, kan det godt være tidligere, men eftersom jeg ikke har fast arbejde længere, er det noget uregelmæssigt og helt afhængigt af, hvilke møder jeg har.

Vi læser to aviser, Berlingske og Børsen, og fordi jeg nu har så meget at gøre med erhvervslivet, læser jeg altid Business sektionen først, mens min mand læser de andre sektioner.«Hvordan starter din arbejdsdag?

»Hvis der står noget i avisen, der vedrører el-sektoren, kan jeg godt finde på at ringe til en af mine direktører inden otte. Men ellers er der ikke noget fast system.«Hvordan håndterer du dine e-mails?

»Ja, det er et problem. Jeg har ingen computer, og når jeg får mails på Nesa, faxer de dem hjem til mig. De unge driller mig, og jeg har besluttet mig at stramme op på det punkt, men på den anden side har jeg kunnet leve længe uden. Desuden har jeg i min mand en god back-up.«Hvordan strukturerer du din arbejdstid?

»Det er meget skiftende, men helt struktureret i forhold til møder. Jeg sætter en ære i altid at være velforberedt, og har altid gennemtænkt tingene nøje på forhånd.

Men samtidig er jeg også husmor og mormor. Jeg har ti børnebørn, der alle bor i nærheden, og hvis et af dem skal køres til svømning eller ridning, afbryder jeg gerne det, jeg er i gang med.

Dertil kommer en del frivilligt arbejde, som ofte ligger om aftenen, og af samme grund har vi købt en mikroovn til min mand. Jeg synes, at jeg har en spændende tilværelse, og føler mig meget privilegeret, fordi jeg på den måde også har tid til børnebørnene.«

Hvor lang er din arbejdsdag?

»Det er igen meget svingende. Marts-april og juni er meget arbejdstunge på grund af regnskabsafslutninger, men ellers er der ikke noget fast mønster. Det frivillige arbejde ligger ofte mellem 17 og 19, nogle gange senere.«Hvordan håndterer du stress?

»Jamen, jeg er ikke stresset - mere. Da jeg var borgmester, var arbejdet mere krævende, men nu har jeg et overskud, hvilket vel også kommer med alderen. Man har prøvet tingene mange gange.«Holder du frokostpause?

»Ja, altid. Der læser jeg så den anden avis, som jeg ikke får læst om morgenen.«Hvornår er du sammen med familien?

»Det er ujævnt. Vi har fire døtre, hvoraf de tre bor her i nærheden, mens den fjerde bor i udlandet. Dertil de ti børnebørn.

Det hænder, at jeg kører forbi og får en kop te hos en af dem, og i weekenden skal vi på landet og kløve brænde. Vi bliver ti, så det skal jeg have købt ind til.«Hvilke hobbies har du og får du holdt ferie?

»Ja, vi er altid fem uger på landet, men det ligger ikke længere væk fra byen end at vi kan tage ind, når det er nødvendigt. Ellers går vi gerne på kunstudstillinger - både nyere og ældre kunst - men på grund af de mange aftenmøder, kommer vi ikke så meget i teatret. Det savner jeg.«Hvordan slutter din aften?

»Vi ser Deadline. Derefter går vi i seng og falder i søvn omgående.«