Privatisering af britisk postvæsen rykker tæt på

Royal Mail skal børsnoteres, og det får det britiske postvæsen til at skrue op for servicen.

Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA.
Læs mere
Fold sammen

Den statslige britiske postkæmpe Royal Mail skal børsnoteres. Den borgerlige britiske regering ventes i løbet af de kommende dage at offentliggøre detaljer om privatiseringen, der kan sende Royal Mail på børsen allerede i år.

Med en anslået værdi på op til tre mia. pund - omkring 26 mia. kr. - bliver privatiseringen den største i to årtier. Den liberale erhvervsminister Vince Cable har varslet en orientering til parlamentet i denne uge, men det er allerede kendt, at regeringen ønsker at sælge en majoritetspost i Royal Mail, mens de ansatte vil blive tilbudt ti procent af aktierne, skriver Financial Times.

De ansatte organiseret i fagforeningen Communication Workers Union er indædte modstandere af privatiseringen, og derfor forsøger regeringen at blødgøre fagforeningen med lønstigninger, aktier og garantier for aftaler og privilegier. Men CWU har alligevel givet børsplanerne en kold skulder og har planlagt en række protestaktioner uden for parlamentet og de banker, der er involveret i aktiesalget.

Kunder hos Post Danmark kan måske også krydse fingre for en privatisering herhjemme, når de hører, hvordan Royal Mail forsøger at forberede sig på et liv som privat selskab. Post Danmark har netop varslet yderligere indskrænkninger i servicen med begrænsninger på udbringningen af den dyre A-post. I Storbritannien har Royal Mail derimod givet servicen en generel overhaling og overvejer at indføre pakkeomdeling syv dage om ugen for at komme på omdrejningshøjde med den boomende internethandel.

Børsintroduktionen skal styres i mål af primært storbankerne Goldman Sachs, UBS, Barclays og Bank of America Merrill Lynch, men det bliver ikke den gyldne forretning for bankerne, som børsintroduktioner ofte er. Honoraret til bankerne skal nemlig holdes under en procent, noget under det normale niveau, der kan snige sig op på 2,5 procent. I Belgien har staten netop børsnoteret det statslige postvæsen til en pris i den høje ende af det forventede.

Royal Mail udgør den største del af den gruppe selskaber, som den britiske regering har sat sig for at privatisere. På listen står også Urenco, et omstridt selskab der beriger uran, og dele af det statslige låneprogram for studerende.