Private investorer sætter tit penge til på aktier

Private, der investerer i aktier, har det med at tabe mere, end de vinder. Sådan går det tit i aktiespil, og sådan er det desværre også i virkeligheden.

Der var flere, der tabte penge i aktiespillet, end der var vindere, som forlod de tre måneder med gevinst. Også selv om aktiemarkedet generelt var stigende og var inde i en ganske positiv periode i de tre måneder, spillet blev afviklet over.

Det fortæller bankdirektør Brian Kudsk fra Alm. Brand Bank.

Hvorfor det er sådan, og hvorfor flertallet ofte taber på aktier, mens kun få vinder, ved han ikke præcist.

Men det kan hænge sammen med flere forhold, fremhæver han, og det handler ikke alene om handelsomkostninger:

»Kurtage er én ting. Men dertil kommer, at det i et aktiespil gælder om at tage meget store chancer. Også større chancer, end man ville tage, hvis det var ægte penge. Men mange analyser viser også, at private har det med at klare sig dårligt på aktiemarkedet. Der er ofte nogle få store og dygtige investorer, som bliver rige og tjener det meste, mens en masse små taber,« siger han.

Løber store risici
De senere år har der også bredt sig en lidt ludoman-agtig tendens herhjemme, fremhæver Brian Kudsk.

»Folk bliver stadigt mere velhavende og ved ikke, hvor de skal spare alle deres penge op. Så kaster de sig måske over aktier. Mange har også flere millioner kroner i friværdi i deres bolig og optager måske 5-35-lån for at få en stor kursgevinst, når renten stiger. Derefter står de pludselig med én eller to millioner kroner, som de så sætter i aktier, også selv om de aldrig før har prøvet den slags.«

Om en investering i få aktier ender med at give gevinst, afhænger ofte af tilfældigheder, som kan ikke selv har indflydelse på, vurderer Brian Kudsk.

»Derfor er det også mere risikoen, vi arbejder på at gøre noget ved. Vi arbejder på at reducere risikoen og råder folk til at sprede sig over mange ting, når de sparer op,« siger han.