Private investorer med i russisk svine-eventyr

Dansk landbrugsprojekt i Rusland efterlyser for første gang penge fra private investorer. Ambitionen en notering på en af de alternative børser - Dansk AMP eller First North.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et gigantisk svinefarms-projekt med danske investorer bliver snart realiseret i Rusland.

Planen er 2600 søer med fuld produktion samt foderfabrik og eget slagteri. Produktionen kommer dermed op på omkring 60.000 slagtesvin om året. Bag projektet står rådgivningsfirmaet Danpig A/S og teknologileverandøren Gråkjær A/S.

Adm. dir. Kent Skaaning fra Danpig - der er tidligere formand for Danske Svineproducenter - oplyser, at det er første gang, at private investorer inviteres med i et svineprojekt:

"Vi er tidligere blevet kontaktet af private, der synes, at det kan være spændende at investere i sådan et projekt i stedet for f.eks. at købe aktier. Samtidig kan vi se, at hvis dansk svineproduktion skal blive større, så skal det dækkes af andre end danske svineproducenter," siger han til Business.dk.

Danpig har allerede rejst 20 mio. kr. til projektet, målet er 35 mio. kr. - og drømmen er 50 mio. kr.

"Det er meget lukrative projekter med store indtjeningsmuligheder, hvis alt går, som vi budgetterer med. Vi opererer med projekter, der viser tilbagebetalingstider på fem år. Men man skal også være opmærksom på, at projekterne indebærer risici. Det er langt hjemmefra, og de politiske forhold i Rusland er ikke så stabile som i Danmark. Men det er min opfattelse, at især Rusland er nået så langt med at indføre markedsøkonomi og tiltrække udenlandske investorer, at det er utænkeligt, at de slår bak på projektet. Vi er blevet hilst meget velkommen af både de føderale myndigheder i Moskva og de regionale myndigheder," siger Kent Skaaning, der selv har smidt penge i projektet.

Ifølge Skaaning er de private investorer typisk folk, der har "lidt flere penge i banken end normalt", men ikke personer, der har mere forstand på svineproduktion end den gennemsnitlige dansker.

Og ambitionen er en børsnotering af selskabet, der har arbejdstitlen Danpig Invest.

"Vi har en ambition om, at aktierne skal gøres omsættelige på et tidspunkt og introduceres på Dansk AMP eller First North. Vi ser en fordel i, at det vil være nemt altid at komme ud og ind af sin investering og til enhver tid kunne se gevinsten," siger Kent Skaaning.

Danpig har etableret et investeringsselskab i Rusland med støtte fra tre parter - et landbrugsselskab og to investeringsforeninger. Ifølge Kent Skaaning er det folk, som har stor indflydelse i regionen.

Selve projektet er et anlæg fra 1987, der ligger i Krasnodar-regionen tæt på Sortehavet. Danpig har i øjeblikket tre projekter kørende i Rusland og to i Ukraine.

Den 14. august afholder Danpig orienteringsmøde på Bygholm Landbrugsskole i Horsens.