Private investorer købte stort op af aktier

Danskerne satte flere sparepenge i arbejde på aktiemarkedet end set i flere år, viser tal fra Danmarks nationalbank.

Private investorer købte stort op af aktier - 1
Private danskere kastede sig over aktier i 2004 med en sjældent set appetit.

Ved starten af året havde private danskere således til sammen anbragt 109 milliarder kroner i danske aktier, men den sum steg til over 140 milliarder kroner ved udgangen af året, viser tal fra Danmarks Nationalbank.

»Så danskernes aktieformuer steg med hele 28 procent, hvilket er pænt mere end det danske aktiemarked steg generelt. Derfor er det helt sikkert, at private har købt stort op af aktier i år,« siger Marlene Nørgaard, der er aktiechef hos HSH Gudme.

Præcist hvorfor private har sat flere penge i danske aktier, kan der kun gættes på.

Men det hænger formentlig sammen med, at kurserne steg hen over året, efter at også 2003 leverede pæne afkast og var et forrygende aktieår med en stgning i KFX-indekset på over 30 procent.

»Det øger interessen for aktier. Men Danmark er også ved at få en bredere funderet aktiekultur i stil med den, man kender fra Sverige,« siger Marlene Nørgaard.

Stigning styrker interesse
Direktør Max Gandrup fra Nordnet, der tilbyder billig aktiehandel via nettet, mener også, at den stigende interesse for aktier bandt private hænger sammen med de højere kurser.

»Året startede jo helt forrygende med stigninger på 25-30 procent på få måneder. Det øger interessen for aktier, når folk hører om så store stigninger. Men danskerne har også flere penge at spare op for end før, og så er det inden for de senere år blevet meget nemmere at handle aktier via nettet,« siger Max Gandrup.

Den historisk lave rente var også med til at få danskerne til at se sig om efter steder, hvor de kan få bedre afkast på deres opsparing. Den udvikling kom også investeringsforeningerne til gavn, idet også deres formuer steg ganske voldsomt i 2004.

Nordisk samarbejde
Marlene Nørgaard fra HSH Gudme mener, at de stigende kurser på aktiemarkedet i 2004 også skyldes, at det danske aktiemarked er præget af mange banker og sundhedsaktier, hvilket giver markedet en defensiv karakter.

»En del udenlandske investorer har flyttet penge fra de mere cykliske og konjunkturfølsomme aktier i udlandet til de lidt mere defensive danske papirer,« siger Marlene Nørgaard.

Hun mener også, at især mange af de mindre selskaber på Københavns Fondsbørs er blevet bedre til at kommunikere med aktiemarkedet.

»Det har skabt større interesse for disse selskaber og har været med til at trække de små selskaber op med 40 procent i kurs i år,« siger Marlene Nørgaard.

I det nye år venter Marlene Nørgaard, at de gode takter fortsætter og også, at der kommer fokus på det nordiske børssamarbejde, og hvordan det vil udvikle sig.

»Vi tror heller ikke på, at renten stiger voldsomt i det nye år, så sådan som tingere ser ud nu, er udsigterne ret lyse for de danske aktier. Men vi kigger mere specifikt på enkelte selskaber, og her tror vi, at visse selskaber i det nye år kan opleve ganske store kurshop,« siger Marlene Nørgaard.