Prisfald øger pres på norsk rente

Skyhøje norske priser er nu begyndt at falde. Det er et problem for landets nationalbank, der sandsynligvis leverer sin 10. rentesænkning på godt et år.

Prisfald øger pres på norsk rente - 1
Det er så godt som sikkert, at Norges Bank vil beslutte at sænke renten, når den holder møde i dag. Det vurderer økonomer, efter at det i går kom frem, at priserne i landet nu er direkte faldende. Selv om lavere rente giver risiko for overophedning af økonomien.

For første gang i 40 år kan norske forbrugere glæde sig over, at priserne er lavere end for et år siden, viser de nye tal fra Statistisk Sentralbyrå. Men det vækker næppe nogen glæde i Norges Bank. Den har nemlig som målsætning, at priserne skal stige med 2,5 pct. om året korrigeret for energipriser, skatter og afgifter. Men de faldt 0,1 procent i februar.

»Det gør os endnu mere sikre på, at renten bliver sænket i morgen (i dag, red.),« siger cheføkonom Thomas Ekeli fra Pareto Securities til Reuters.

I forvejen forventede 10 ud af 12 økonomer, at renten ville blive sænket fra de nuværende to procent - mest sandsynligt til 1,75 procent. Siden december 2002 har Norges Bank sænket renten ni gange i et forsøg på at få inflationen op. Men den er blevet ved med at falde blandt andet på grund af øget import af billige varer fra Kina.

Det seneste prisfald skyldes dog hovedsageligt, at politikerne har sænket forældrenes egenbetaling i børnehaverne. I Norge har langt de fleste boliglån variabel rente. En sænkning vil derfor omgående kunne mærkes som en kontant besparelse i husholdningerne.

»Der er en stor risiko for, at det udløser en overophedning, og at de derfor må til at sætte renten op igen, måske allerede senere på året,« siger Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea. Selv om de norske priser lige nu er faldende, ser økonomerne ikke tegn på, at landet er på vej ind i en skadelig deflationsperiode. Alle prognoser siger, at inflationen snart vil vende tilbage.

Heller ikke finansminister Per-Kristian Foss er bekymret.

»Det skulle bare mangle, at priserne ikke går ned, når staten overfører så mange penge til børnehaverne,« siger han til telegrambureauet NTB.