Priser på opbevaring af værdipapirer er en jungle

Konkurrence er godt for forbrugerne og skidt for virksomhederne. Derfor skjuler storbankerne deres prispolitik på værdipapirområdet bag et virvar af gebyrer og satser, så det er noget nær umuligt at sammenligne med komkurrenterne.

Indviklet som bare pokker. En sand jungle af satser og beløbsgrænser, gebyrer og procentsatser. Kort sagt: Et ægte virvar.

Det er uhyre indviklet at få overblik over, hvad det koster at have en aktie eller obligation liggende i depot hos storbanker som Jyske Bank, Danske Bank eller Nordea Bank.

Hos online-mæglere som E-Trade Bank, Nordnet og Stocknet er det derimod ganske enkelt. Her koster det nemlig ikke en klink at have aktier og obligationer i depot eller lave ændringer i depotet.

Hos eksempelvis Jyske Bank fylder listen over mulige gebyrer to tætskrevne A4-sider om aktier, obligationer fra indland og udland, investeringsbeviser med og uden udbytte og så videre.

Der skal både betales for »beholdningsændringer«, »transaktioner«, »meddelelse om transaktion«, »meddelelse om ændringer«, »tilmeldinger til depot« og meget, meget mere.

»Det burde gøres mere enkelt. Det er alt for indviklet hos storbankerne. Men det er så deres måde at undgå konkurrence på,« siger direktør for Dansk Aktionærforening, Claus W. Silfverberg.

»Det her kan ingen finde ud af, med mindre de bruger dage på det og har adgang til computer, regnemaskine og masser af god tid. Det er alt andet end forbrugervenligt og gennemskueligt.«

Intet overblik
Konceptansvarlig på fondsområdet hos Jyske Bank, Lars Lindsby, er sådan set enig og indrømmer, at dette »ikke er lige til.«

»Hvis du skal have svar på, hvad det koster, må du opstille en case og lave et eksempel. Man kan ikke sige noget samlet og generelt,« siger han.

Hvorfor gebyrstrukturen skal være så indviklet, ved Lars Lindsby ikke.

»Det kan jeg ikke svare på. Jeg har kun været ansat i banken i to år. Men bøvlet er det samme andre steder, hvor man også har en kombination af faste og variable omkostninger. En del af de gebyrer, vi opkræver for at opbevare aktier eller obligationer, går i øvrigt til Værdipapircentralen,« siger Lars Lindsby.

Hos E-Trade Bank siger Søren Rasmussen, at de gebyrer, som også de skal betale til Værdipapircentralen, er indeholdt i deres kurtagesatser, som er på typisk 75 kroner per handel - og mindre endnu, hvis man handler meget eller er medlem af Dansk Aktionærforening.