Prisen skraber bunden i olietønden

Prisen på olie nåede torsdag en ny bund, da prisen på en tønde nordsøolie dykkede til under 33 dollar.

Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Ga
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ikke siden april 2004 har prisen på olie været så lav som torsdag formiddag, hvor prisen på en tønde nordsøolie bundede i 32,17 dollar. Senere på dagen steg prisen en smule igen til 34,40 dollar.

Det seneste prisskred blev udløst, da der opstod ny usikkerhed om Kinas økonomiske tilstand. Kina nedskrev således igen værdien af den kinesiske valuta over for dollaren i forsøget på at hjælpe de kinesiske eksportører. Men så bliver det til gengæld også dyrere at importere, hvilket sætter en bremse på den økonomiske vækst. Og den økonomiske opbremsning i verdens mest råstofforbrugende land gør ondt på olieproducenterne, der har lagrene fyldte.

Med til at holde olieprisen nede er den aktuelle konflikt mellem Saudi-Arabien og Iran, der blev udløst, da Saudi-Arabien lige efter nytår henrettede den shiamuslimske leder Nimr al-Nimr.

Snart får Iran igen lov til at eksportere olie, hvilket vil øge udbuddet yderligere, og med den aktuelle strid i Mellemøsten mener eksperter ikke, at Saudi-Arabien vil skære i sin produktion for at hjælpe Iran med at komme tilbage på det internationale oliemarked.

Spørgsmålet er, hvor meget længere olieprisen kan komme ned. I september viste en analyse fra investeringsbanken Goldman Sachs, at et overudbud af olie kan sende olieprisen ned mod 20 dollar pr. tønde.

Olieeksperter vurderer, at amerikanske skiferolieproducenter formentlig vil fortsætte med at producere olie ved en pris på 25-30 dollar pr. tønde, selv om omkostningerne er større.

Den lave oliepris luner på kort sigt hos bilejerne og husholdningerne. Danske Bank vurderer for eksempel, at det seneste prisfald på olie vil give en typisk dansk børnefamilie 350 kroner mere til rådighed om måneden.

Men i det store billede kan den lave oliepris få alvorlige konsekvenser. Olieselskaber verden over har standset investeringer og fyret flere hundrede tusinde ansatte.

Og værre er det, at en række lande som Venezuela, Algeriet og Nigeria, der er totalt afhængige af deres olieproduktion, risikerer alvorlige økonomiske problemer og politisk uro.