Prisen på ris skyder i vejret

Forskere advarer om, at prisstigninger kan udløse fødevarekrise.

Kraftigt stigende priser på ris kan få konsekvenser for de henved tre milliarder mennesker, som er afhængige af ris som primære fødevare.<br> Fold sammen
Læs mere
For godt halvdelen af Jordens befolkning er ris den vigtigste ernæringskilde. 150 millioner hektar, eller et område større end Tyskland, Frankrig, Spanien og Portugals areal tilsammen, er i dag dækket af rismarker. De fleste dyrkes af små-bønder med minimale ressourcer, og ændringer i høstudbytte eller prisniveau for ris kan derfor få store omkostninger for mange af disse mennesker.

Det seneste år er de internationale priser på ris steget kraftigt, mens udbuddet er faldet på grund af dårlig høst i enkelte lande, heriblandt Kina. På tre måneder i foråret steg risprisen på børsen i Bangkok med næsten 40 procent fra 195 dollar per ton til 260 dollar per ton. Producenterne får bedre betaling, men i længden kan det mindskede høstudbytte, som FNs fødevareorganisation FAO angiver som årsagen til prisstigningerne, give problemer.

"Når priserne på ris stiger så meget som 40 procent på blot ét år, fordi udbyttet af ris falder i enkelte lande, minder det os om, at vi ikke må tage for givet, at Asien bare kan brødføde sig selv. Hvis vi gør det, vil millioner komme til at lide nød". Det siger Ronald P Cantrell, der er generalsekretær for det Internationale Researchsinstitut for Ris (IRRI) til erhvervsmagasinet The Economic Times. Han mener, at der skal en målrettet indsats til for at sikre en bæredygtigt dyrkning og prisfastsættelse af risen.

Det er der flere andre, der er enige med ham i, og der er allerede fokus på problemet, som i november blev taget op ved World Rice Research Konferencen arrangeret i anledning af FNs Internationale Ris-år. Her blev der fokuseret på fødevaresikkerheden for Verdens godt tre milliarder riskonsumenter.

Lester R Brown, grundlægger af den indflydelsesrige tænketank World Watch Institute i USA, sammenligner den aktuelle situation med dengang madpriserne eksploderede i 1970'erne, og hundredetusindsvis af mennesker sultede ihjel i fattige lande som Etiopien og Bangladesh. Nyhedsbureauet Bloomberg spekulerer også i den mindskede risproduktion og ser en nært forestående fødevarekrise for sig. FNs madorganisation FAO mener dog, at disse vurderinger indtil videre er overdrevne.

Ikke desto mindre er det umuligt at overse, at Verden står over for en stor udfordring, hvis forskernes analyser holder stik. De vurderer nemlig, at det er nødvendigt at øge den aktuelle risproduktion på 545 millioner tons til 700 millioner tons for at kunne brødføde 650 millioner riskonsumenter ekstra, som der vurderes at ville være kommet til Verden i 2025. Og på grund af allerede overbelastede ressourcer, skal dette ydermere ske ved at bruge mindre vand og mindre land, end man gør i dag.



sbh@berlingske.dk