Prisen på en tønde saudisk olie er helt i bund

Ifølge de store toneangivende indeks sælges olien i verden lige nu for omkring 30 dollar. Men mange steder er den faktisk endnu lavere. Bl.a. hos oliesheikerne i Saudi Arabien.

Forleden kostede en tønde olie afsendt fra Saudi Arabien mod Asien kun 26 dollar. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARWAN NAAMANI

Når analytikere og medier verden over følger olieprisen, kigger de nøje på to tal. Det ene er det amerikanske olie-indeks West Texas Intermediate futures (WTI), det andet er Brent Oil, som bygger på data fra den olie, der udvindes i Nordsøen.

Begge disse indeks har den seneste uge svinget omkring de 30 dollar, hvilket for ikke længe siden var helt utænkeligt. Med andre ord er ikke tvivl om det faktum, at olieprisen helt i bund.

Men mange steder forhandles olien faktisk til en meget lavere pris, hvilket er endnu et af flere tegn på, hvor presset olieindustrien reelt er lige nu.

Ifølge nyhedstjenesten Bloomberg kostede en tønde olie afsendt fra Saudi Arabien mod Asien kun 26 dollar i tirsdags. Det er det laveste niveau siden begyndelsen af 2002. Det bliver værre, når inflationen regnes med. Så er prisen ikke set lavere, siden før årtusindeskiftet.

Men hvorfor ser vi så den situation lige nu?

Bloomberg har talt med Adair Turner, der er formand for Institute of New Economic Thinking. Hans vurdering er, at de meget lave oliepriser er et signal om, at Kinas boom i udlån »tager en slapper«.

Stagnerende investeringer og mindre byggeri i Kina, der er verdens største energiforbruger, er en stor del af forklaringen. Den lave efterspørgsel og det fortsat høje udbud presser priserne, og »det er en væsentlig del af, hvad der sker med olie-pris kollapset,« siger han.

Prisen på en tønde saudisk olie er faktisk mindre end 17 dollar, hvis man bruger dollar-kursen fra 1998. Det år var olieprisen det laveste siden 1980 ifølge Bloomberg.