Principfast Wal-Mart

Ledelsen i Wal-Mart - verdens største detailhandelskæde - er vant til at få det, som den vil have det.

Ledelsen har gennem mere end 50 år skaffet amerikanske forbrugere billige varer, fordi de efterhånden er blevet så store, at de selv kan diktere betingelserne hos de underleverandører, de handler med. Det har været gjort efter et take-it-or leave-it princip. Lige så principfast har Wal-Mart håndhævet, at de ikke vil beskæftige organiseret arbejdskraft, men i Kina mødte de deres overmand.

I sidste uge meddelte det kinesiske nyhedsbureau, Xinhua, at det kinesiske LO var blevet enige med den store amerikanske kæde om, at deres ansatte i landet måtte organisere sig i den landsdækkende All-China Federation med 123 mio. medlemmer. Til gengæld lovede kineserne at yde al den hjælp, Wal-Mart har brug for til at bringe tingene i orden.

Analytikere er dog ikke sene til at pege på, at det fra kinesisk side nok mere handler om kontrol end om omsorg for de ansatte organisationsret, idet det kinesiske LO er den eneste fagforening i landet og tæt knyttet til det kinesiske kommunistparti.

Alt det har ledelsen i Walmart slugt for at blive på et marked med en mia. potentielle kunder. Sidste år var Wal-Marts omsætning i Kina godt og vel 90 mia. kr. (15 mia. dollar). sbe