Presset rejsebureau bliver i Thailand

Tyrkiet Eksperten fastslår, at rejsebureauet ikke sender turister til katastroferamte Phuket i Thailand. Til gengæld bruger bureauet energi på at åbne nye destinationer midt i krisen.

Læs mere
Fold sammen
Det lød for grusomt til at være sandt.

Dagbladene bragte tirsdag historien om, at rejsebureauet Tyrkiet Eksperten ville sende charterturister til katastroferamte Phuket i Thailand.

Men Tyrkiet Eksperten fastholder, at der er tale om en misforståelse.

»Det er ikke chartergæster vi sender af sted. Det er folk, der har familie og pårørende i området,« siger Tyrkiets Ekspertens informationschef Lone Yalcinkaya.

BT var en af de aviser, der kritiserede rejsebureauet i en ledende artikel.

»Det forhold, at deres kunder i bogstaveligste forstand kan stå med et halvt opløst lig i armene, foruroliger åbenbart ikke Tyrkiet Eksperten. Der skal tjenes penge - uanset moral og omsorg for kunderne,« skrev BT's chefredaktør Arne Ullum.

Informationscehfen forstår ikke, sagens udvikling i medierne.

"Jeg har ikke sagt, at vi ville sende turister derned. Vi fastholdt vores afgang, fordi der er mange ,der bruger den som mellemlanding, og samtidig ville pårørende kunne komme til Phuket. Men måske er mit dansk ikke godt nok« siger Lone Yalcinkaya

Nødhjælpsarbejdere
Da et Boeing 747-fly i går lettede fra Kastrup mod Phuket, var der dog ikke mange pårørende til katastroferamte om bord. Størstedelen af passagererne var nødhjælpsarbejdere eller folk, der bruger Phuket som mellemlanding. Halvdelen af sæderne var tomme

Boeingen var det sidste fly, rejseselskabet sender til Phuket foreløbig.

BT´s leder har dog ret på et punkt. Rejsearrangøren, der er et datterselskab til tyrkiske Scanvay A.S. i Istanbul, satser på at tjene penge på Thailand i denne vintersæson.

Tyrkiet Eksperten har som det eneste rejsebureau åbnet to nye destinationer i de nordlige Thailand. De tilbydes som alternativer til det tidligere så populære Phuket.

»Vi vil være der, når bøtten vender igen,« siger informationschef Lone Yalcinkaya.

Hun mener ikke, at rejsebureauet på grund af de nye destinationer bruger for få kræfter på de nødlidte i Phuket.

»Vi har bedt vores kunder give os nogen tid til at få hjulpet de katastroferamte mennesker. De problemer, vi har haft med at hjælpe vores gæster i Thailand, skyldes, at vores interne telefonsystem brød sammen. Det er slet ikke gearet til den telefonstorm, vi oplevede,« siger Lone Yalcinkaya.

Der er dog en økonomisk grund til at rejsebuerauet bliver i Thailand. Tyrkiet Eksperten har i årrække været presset økonomisk. Det første regnskab i 1998 var katastrofalt. Egenkapitalen på 125.000 kroner var tabt mere end ti gange, og der måtte kapitaltilskud fra de tyrkiske ejere til for at selskabet kunne fortsætte.

Siden har bureauet fået sorte tal på bundlinien, men resultatet er langt fra imponerende. I 2002 var resultatet blot 183.000 kroner.Det skyldtes blandt andet, at turene til Tyrkiet var præget af hård konkurrence. Derfor åbnede bureauet i december i fjor destinationer i Thailand. Men med investeringer i blandt andet personale og forhåndsaftaler med hoteller i Thailand til de 7.300 gæster, man regnede med i år, er det svært for Tyrkiet Eksperten at trække sig ud af Thailand igen.

»Hvis du stopper med at flyve til en destination, så skal du ikke regne med at åbne den før om et år,« siger Lone Yalcinkaya.

Derfor er Tyrkiet Eksperten villig til at lade halvtomme fly lande i Thailand.

»Det her er ikke rentabelt på kort sigt, men vi insisterer på at være til stede i Thailand, når turisterne kommer tilbage.«

Smertegrænse
Der er dog grænser for, hvor langt Tyrkiet Eksperten vil strække sig for at blive i Thailand.

»Der er selvfølgelig en smertegrænse. Hvis flyene flyver med under en fjerdedel dækning, eller vi ikke ser en positiv udvikling i løbet af en tre ugers tid, så må vi genoverveje situationen,« siger Lone Yalcinkaya.

Tyrkiet Eksperten har endnu ingen ide om, hvor hårdt den asiatiske flodbølge vil ramme selskabets økonomi i år.