Presset Arla sænker sine priser

Arla bliver nu presset af konkurrenter til lancere mini- og letmælk til discountpriser. Erhvervsminister Bendt Bendtsen gennemtvinger salgsetik.

Læs mere
Fold sammen
Europas største mejeriselskab, Arla Foods, er så hårdt presset, at det føler sig tvunget til at sætte priserne ned på mælk.

Det sker for at imødegå konkurrence fra Aldi og stærke tyske og hollandske mejerier, der står på spring for at komme ind i Danmark.

Arla udvider derfor sit produktsortiment. På mandag 26. januar begynder giganten at sælge mini- og letmælk landet overmed nye discountprodukter under navnet DanMælk.

I Dansk Supermarked, Danmarks næststørste detailkoncern, kommer en liter discount-letmælk fra Arla til at koste 5,25 kr. mod i dag 5,85 kr. En liter minimælk bliver 30 øre billigere, 4,95 kr pr. liter.

Fokus på Arla

Samtidig presses Arla også fra regeringen, dvs. erhvervsminister Bendt Bendtsen (K).

De små mejerier har åbent har kritiseret hans varslede indgreb mod Arla for at være uden virkning. Men mejerigiganten føler sig under pres.

»Man må gerne sige, at vi er blevet sat på plads. Vi ønsker at være en respekteret virksomhed. Nu går vi hjem og drøfter tingene,« sagde Arlas formand Knud Erik Jensen i går på et pressemøde i Erhvervsministeriet efter et møde med ministeren.

Minister irriteret

På pressemødet lød Bendt Bendtsen tydelig irriteret over, at lederen af det lille Hirtshals Mejeri, Palle Jellesmark, i Berlingske Tidende har betegnet det varslede indgreb over som et mediestunt»Det er jeg fuldstændig hamrende uenig i. Så skulle de tage at høre efter, hvad ministeren har i sit lovprogram til efteråret,« fastslog Bendt Bendtsen efter mødet med topfolk fra Arla, landbruget og Dansk Industri.

Erhvervsministeren kom først på ugen med et udspil. Her lagde han op til, at Arlas økologiske mælkeproducenter skal sidestilles med traditionelle konventionelle producenter. Økologerne har hidtil - afhængig af udmeldelsestidspunktet - kunnet udtræde af Arla inden for fire til 16 måneder.

En sådan ordning er Arlas bestyrelse i fuld gang med at drøfte.Ingen rygende pistol.

Arlas formand Knud Erik Jensen og adm. direktør Åke Modig, sekunderet af Landbrugsraadets Klaus Bustrup og FødevareIndustriens direktør Ole Linnet Juul holdt en times møde med ministeren.

Efterfølgende måtte Arlas repræsentanter indrømme, at de havde bøjet sig for Bendt Bendtsen. De gav tilsagn om at arbejde på at løsne mælkeproducenters binding og åbne for hurtigere udmelding af Arla.

»Når vi får kritik, skal vi da kigge på det. Vi forsøger at løse spørgsmålet om bindingsreglerne efter de demokratiske spilleregler i andelsselskabet. Men jeg er nødt til at sige til Bendt Bendtsen, at hvis vores repræsentantskab stemmer imod forslagene om ændringer, så kan vi ikke lave det om,« sagde Knud Erik Jensen.

Erhvervsministeren accepterede, at sagerne først skal behandles og konfirmeres i Arlas repræsentantskab.

»Som minister kan jeg altid lovgive, hvis vi ikke får løst problemerne. Jeg sidder ikke og forhandler med en rygende revolver,« sagde Bendt Bendtsen.