Pressede sydeuropæere går løs på helligdage

Portugiserne må vinke farvel til fire fridage i foreløbig fem år.

Foto: RAFAEL MARCHANTE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun danske lønmodtagere, der har udsigt til at miste fridage i kølvandet på den økonomiske krise. De kommende trepartsforhandlinger i Danmark kan meget vel ende med at tage livet af bl.a. fridagen store bededag, men det vil være billigt sluppet i sammenligning med Portugal.

Portugiserne får fra næste år arbejdstiden sat op med fire hele dage for at få de offentlige budgetter til at hænge sammen. Den portugisiske regering har måttet ud i forhandlinger, som det danske arbejdsmarked slipper for, for det stærkt katolske land har været en tur omkring paven for at få Vatikanets ja til at slette religiøse helligdage.

De fire ekstra arbejdsdage bliver hentet på to religiøse højtider og to offentlige fridage, der sløjes fra næste år, og foreløbig gælder i en fem-årig periode. Portugiserne skal nu indstille sig på at arbejde på Alle Helgenes Dag 1. november, Corpus Christi, der falder 60 dage efter påske, 5. oktober, hvor man fejrer grundlæggelsen af den portugisiske republik i 1910, og endelig 1. december, hvor portugiserne markerer uafhængigheden fra Spanien i 1640. Derefter vil portugiserne have 10 helligdage tilbage.