Praktikerne på Esplanaden

Hvem er de, hvad vil de og hvad kan de? Finske CapMan, der har skabt den nye Anhydro Group, giver nu investeringsselskabet Axcel kamp til stregen i jagten på de sunde mellemstore danske industrivirksomheder, der mangler kapital.

Praktikerne på Esplanaden - 1
»Anhydro Group tog os seks måneders arbejde, og førte os over Danmark, Holland, England, Tyskland og USA. Det involverede aktieombytning, køb af aktiver, aktiekøb og køb af en virksomhed i USA. En kompliceret sag,« siger Leif Jensen, CapMan. Foto: Reimar Juul
Læs mere
Fold sammen
Et nyt investeringselskab, CapMan fra Finland, slog i denne uge for alvor sit navn fast. Og CapMan er ikke et selskab som de andre. Det er teknikere, og ikke blot pengemænd.

»Vi adskiller os bevidst fra vores kolleger i branchen. Hvor de andre private equity-investorer typisk har corporate finance folk siddende, er vi primært befolket af personer med tekniske uddannelser og med langvarige ledelsesforløb fra det private erhvervsliv,« siger senior partner Leif Jensen, der bestyrer CapMan-gruppens danske selskab på Esplanaden i København.

Det var CapMan, som i tirsdags stod bag skabelsen af det nye danske industriselskab Anhydro Group, som bliver Niros største konkurrent i markedet for inddampnings- og tørringsanlæg.

Men hvem er de egentlig, disse kapitalstærke teknikere?

Anhydro tog 6 måneder
Viden om industrien er efter Leif Jensens mening helt centralt, når man som investor dels skal identificere og dels gennemføre de rigtige investeringer.

»Det er afgørende, at man som investor har brancheindsigt nok til at se mulighederne. Mange brancher i Danmark er eksempelvis stadig forholdsvis ukonsoliderede. Og her skal investoren identificere den rigtige konsolideringsplatform - en virksomhed - som vi kan tilføre vækstpotentiale ved at tilkøbe andre virksomheder med kapacitet, kompetencer og synergier til platformen,« siger Leif Jensen.

Den netop overståede etablering af danske Anhydro Group, verdens næststørste producent af tørringsteknologi, er et eksempel på, at kapital og industriel erfaring skal følges ad for at skabe, hvad der forhåbentlig ender med at blive en god investering.

»Anhydro Group tog os seks måneders arbejde, og første os over Danmark, Holland, England, Tyskland og USA. Det involverede aktieombytning, køb af aktiver, aktiekøb og køb af en virksomhed i USA. En kompliceret sag, hvor det krævede dyb industriel indsigt at se potentialet,« siger Leif Jensen.

Ledelsen skal følge med
For CapMan er det afgørende, at lederteamet i den konsoliderede virksomhed går aktivt ind og har en ejerandel af virksomheden. CapMans investeringsfokus er det såkaldte mellemmarked, altså virksomheder med en omsætning fra 250 millioner kr. og op til en mia. kr.

Gruppens branchefokus er bredt: Over traditionelle produktionsvirksomheder, IT og telekommunikation samt medicinal teknologi.

Og praktiker-tilgangen til investeringerne ser ud til at virke. I hvert fald har CapMan gruppen på 51 exits fået et afkast, der er fem gange større end den investerede kapital over en gennemsnitlig periode på fire år. Men kravet om stort afkast hænger sammen med de mange risici, der tilsvarende er i investeringerne.

CapMans resultater placerer dem dermed i den bedste fjerdedel af private equity-investorer i Europa. Dermed er selskabet en udfordring for eksempelvis Axcel, der er Danmarks største investor i samme niche.

I Danmark har CapMan kun været aktiv siden 2001 og har endnu ikke exit'et nogle investeringer. Leif Jensen forventer, at den første exit nok ligger tre år fremme i tiden.

Men Leif Jensen har tidligere, før CapMan overtog Leif Jensens Nordic Private Equity, vist, at der kunne gøres gode investeringer.

»Den sidste exit vi foretog, før vi blev en del af CapMan gruppen, var den danske virksomhed Microtronic. Vi gik ud i 2001 og fik forrentet vores indskudte kapital cirka 10 gange på otte år,« siger Leif Jensen.

CapMans primære exit er salg til andre virksomheder.

»Jeg vurderer ikke, at markedet for børsnoteringer vil blomstre på kort sigt. Fondsbørsen vil aktuelt kun acceptere meget store virksomheder inden for højvækstbrancher. Og dem er der ikke mange af,« vurderer Leif Jensen.