Positive signaler fra USA

Aktieskole.

De seneste 3-4 uger har de økonomiske signaler fra USA og også Europa - været væsentligt mere positive end tidligere.

Samtidig understøtter fortsat lave oliepriser og en lav obligationsrente, at der ikke kommer et dramatisk aktiekrak.

Til gengæld kan vi nu se tilbage på næsten et halvt år med en ubrudt kursstigning på det amerikanske aktiemarked, og det er ikke holdbart.

Vi så i sidste uge en mudret melding fra den amerikanske centralbank, som fik aktierne til at dykke kraftigt, og det afspejler meget godt den nervøsitet, der er hos de professionelle investorer.

De ved godt, at den aktuelle positive stemning på aktiemarkederne kan fortsætte en tid endnu. Men de ved også godt, at det kan slutte meget brat. Og alene forstærket nervøsitet kan få aktiemarkederne til at vende nedad mod den helt nødvendige korrektion, som skal til før aktierne igen kan køre stille og roligt fremad.

Når retningen i bund og grund er svær at spå om, skyldes det, at aktierne i høj grad er stemningsdrevet for tiden. Samtidig er det påfaldende, at ganske pæne økonomiske nøgletal ikke evner at løfte aktiemarkederne.

At den forventede korrektion måske befinder sig lige om hjørnet bekræftes af udviklingen for den brede gruppe af amerikanske aktier, S&P 500-indekset.

For første gang i flere måneder lykkedes det ikke for dette indekset at arbejde sig op til en ny rekord. Efter et mindre tilbagefald nåede indekset op til samme niveau, som det tidligere havde været på, men så gik stigningen i stå.

Det kan være et signal om, at tilliden til yderligere stigning nu endelig nåede sin grænse, og hvis optimisterne kommer i undertal, vil retningen være nedad.