Portugal vækker gældskrisens uhyre til live

Usikkerhed om den portugisiske regerings fremtid skræmmer finansmarkederne og minder om, hvor lidt der skal til for at ryste de svageste eurolande.

Portugals afgående udenrigsminister Paulo Portas (th.) snakker med finansminister Vitor Gaspar (tv.), der startede ministerlavinen ved at gå af i mandags. De to sidder bag ryggen af den stadigt siddende premierminister Pedro Passos Coelho ved en tidligere lejlighed. Foto: José Manuel Ribeiro/Reuters
Læs mere
Fold sammen

I Bruxelles var alt fryd og gammen for Vítor Gaspar. Her blev den nu forhenværende portugisiske finansminister, hver gang han kom forbi, mødt med anerkendende ord og opmuntrende skulderklap for sin konsekvente implementering af den benhårde hestekur, som en såkaldt trojka bestående af EU, ECB og IMF ordinerede i kølvandet på redningen af det sydeuropæiske land for to år siden. Det var, når Gaspar bevægede sig væk fra makroøkonomien og ud i en social virkelighed af voksende forarmelse og galopperende arbejdsløshed, at han følte sig ubehagelig til mode – og for et par uger siden blev det tilsyneladende for meget.

Ministeren var, ifølge netavisen ionline, måske en smule uforsigtigt gået alene på indkøb med sin kone. Mens de ventede ved kassen i et supermarked, blev han genkendt af de andre kunder. Stemningen blev hurtigt ophidset, og sikkerhedsvagter måtte gribe ind for at redde ham ud på gaden. Her fortsatte håndgemænget, mens spytklatter fløj gennem luften, og da Gaspar nåede hjem, gik han direkte hen til telefonen og ringede til premierminister Pedro Passos Coelho for at kaste håndklædet i ringen.

Afskeden, der blev effektueret mandag, satte omgående gang i en dominoeffekt. Dagen efter trak også udenrigsminister Paulo Portas sig tilbage i protest mod udnævnelsen af Maria Luís Albuquerque – endnu en strammer – til finansministerposten, hvilket skabte alvorlig tvivl om flertallet bag regeringens politik. Og mens et styrtdyk på børsen i Lissabon onsdag bredte sig til resten af det sydlige Europa med den dertilhørende stigning i obligationsrenterne, måtte man i såvel Bruxelles som Frankfurt konstatere, at der ikke skal mere end et par spytklatter til at genantænde gældskrisens steppebrand.

Regeringsforhandlinger

Foreløbig synes premierministerens koldblodighed sammen med et midlertidigt forbud mod kortsalg af en håndfuld centrale aktier og, ikke mindst, de positive signaler fra den Europæiske Centralbank dog at have bragt situationen delvist under kontrol. PSI 20-indekset genvandt i går store dele af det tabte terræn, og også på børserne i såvel Madrid som Milano endte dagen med fornuftige sorte tal.

Samtidig forhandlede Passos Coelho og Portas dagen igennem om et nyt regeringsgrundlag. Den tilbagetrådte udenrigsminister, som leder den kristeligt demokratiske lillebroder i Portugals koalitionsregering, har længe været modstander af sine konservative partneres nærmest autistiske spareiver.

Han frygter en voldsom afstraffelse ved næste års parlamentsvalg og havde set sit snit til at forlade regeringen i forbindelse med udskiftningen i finansministeriet.

Men dels nægtede Passos Coelho at acceptere afskedsbegæringen, og dels viste det sig, at Portas ikke havde fuld opbakning i sit eget parti, hvorefter han blev tvunget tilbage til forhandlingsbordet. I går aftes var de to partiledere tilsyneladende blevet enige om en aftale. I hvert tilfælde tog premierministeren en tur forbi præsidentpaladset for at give statsoverhovedet en orientering.

»Fuck trojkaen«

Uanset hvor store indrømmelser Portas har forhandlet sig frem til som modydelse for at redde regeringen, bliver det formentlig ikke let at vende hverken folkestemningen eller de elendige meningsmålinger. For mens Lissabon internationalt fået ros for sin sammenbidte kamp mod budgetunderskuddet, har portugiserne ikke mærket meget til austerity-politikkens angiveligt gavnlige effekt, tværtimod.

Arbejdsløsheden nærmer sig efterhånden 18 pct. – det højeste niveau nogensinde – og de portugisere, som endnu er i arbejde, må klare sig med en gennemsnitlig månedsløn på omkring 800 euro.

Ifølge den katolske hjælpeorganisation Caritas levede næsten en fjerdedel af befolkningen allerede i 2011 under fattigdomsgrænsen, og andelen er næppe faldet, siden Passos Coelho-regeringen for alvor begyndte at svinge spareøksen for halvandet år siden.

På den baggrund kan det ikke undre, at en protestbevægelse med det sigende navn »Lixe a troika« (Fuck trojkaen) ved flere lejligheder har samlet hundredtusinder i Portugals gader, og politikken skal lægges radikalt om, hvis regeringspartierne skal undgå en tilsvarende finger ved næste års valg.