Portugal straffes hårdt for regeringskaos

Den portugisiske regering er dybt splittet, og både finansministeren og udenrigsministeren har opsagt deres stillinger i denne uge. Det straffes benhårdt på de finansielle markeder.

Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA.
Læs mere
Fold sammen

Dyb splittelse i den portugisiske regering har nu forplantet sig til stor uro omkring det sydeuropæiske land på de finansielle markeder.

Onsdag morgen tordner den toneangivende portugisiske statsobligationsrente i vejret, hvilket er et udtryk for, at investorerne kræver højere betaling for at finansiere landets gæld. Renten har midlertidigt været oppe i 7,8 procent, hvilket svarer til en stigning på over 200 basispunkter.

Højeste rentestigning siden 2011

Holder stigningen ved, er der tale om det højeste rentehop på et enkelt dag, siden krisen omkring landets økonomiske situation spidsede til i sommeren 2011.

Ser man på de øvrige lande, der bliver betragtet som værende en del af eurokrisen, steg den græske toneangivende rente 14. maj sidste år med 289 punkter på en enkelt dag. Men hverken Italien, Irland eller Spanien har taget rentehop på over 200 basispunkter.

For Italien var den største stigning efter valget i år, den 26. februar, da renten røg i vejret med 66 basispunkter. Det viser en kort gennemgang, Nykredit har lavet for Berlingske Business.

Også aktierne er hårdt ramt. Det toneangivende portugisiske aktieindeks falder med 4-5 procent, og særligt bankaktierne tordner med bunden. Naturlige reaktioner Det er voldsomme reaktioner fra investorerne, men ikke unaturligt mener Nykredits chefanalytiker, Ulrik Bie.

»Det er fuldt fortjent. Når regeringen - der har stabilt flertal og to år til næste valg - er ved at falde fra hinanden, fordi de ikke kan finde ud af, hvad de skal gøre, så er det velfortjent, at der kommer en kraftig reaktion,« siger han til Berlingske Business. 

Problemer i regeringen

Der har længe været samarbejdsvanskeligheder i den portugisiske regering og folkelige protester mod de voldsomme spareplaner, landet har indført for at leve op til EU og Den Internationale Valutafonds betingelser for at give landet nødlån.

I mandags valgte finansminister Vitor Gaspar derfor at sige op, og udenrigsminister Portas, der samtidig er leder af ét af regeringspartierne, har nu også afleveret sin opsigelse.

Premierminister Pedro Passos Coelho prøver nu desperat at holde fast på stumperne af den krakelerende regering. Han har lovet, at han vil blive på posten og i øvrigt meddelt, at han ikke accepterer udenrigsministerens opsigelse.

Var EU's kæledægge

Situationen er en voldsom omvæltning for landet, der ellers har været EU's kæledægge i krisesammenhæng, fordi man hidtil har været accepteret stort set alle sparekrav uden at kny.

»Portugal har jo et eller andet sted hele tiden været en af vores starperformere. Under overfladen har de gjort rigtigt meget af det rigtige, også i forhold til strukturreformer,« siger Ulrik Bie.

De portugisiske forfatningsdomstole har dog vist sig at være et stigende problem. Domstolene har blandt andet underkendt afskaffelse af nogle af de lukrative lønforhold, der er for visse grupper af ansatte i den offentlige sektor.

Det har skabt splittelser i regeringen, der også er blevet presset af befolkningens krav om mere vækst og flere arbejdspladser, hvilket er svært at leve op til, når man har en spare-dagsorden.

Hos Nykredit spår Ulrik Bie dog ikke, at situationen i Portugal løber helt af sporet, og at EU og IMF ender med at lukke pengekassen i overfor portugiserne.

»Man vil gå meget langt for Portugal. Men det her er en påmindelse om, at det er forkert at tro at gældskrisen er overstået«