Portugal kan få behov for ny redningspakke

Adskillige højt placerede embedsmænd frygter, at selv en kortsigtet præventiv ordning med en ekstra kreditlinje ikke vil være nok.

Foto: JOSE MANUEL RIBEIRO

Portugal kan meget vel få behov for en ny fuld redningspakke fra EU, når den nuværende første redningspakke udløber i juni næste år. Det vurderer højt placerede kilder fra den såkaldte Trojka, bestående af Den Europæiske Centralbank, EU-kommissionen og Den Internationale Valutafond, IMF, over for Financial Times.

Mens Irland torsdag i sidste uge besluttede at forlade redningsprogrammet fra EU og IMF, når programmet udløber til december og i den forbindelse endda frabad sig en særlig overgangsordning, hvor EU's redningsfond stiller en såkaldt præventiv lånefacilitet til rådighed, er der helt andre udsigter i Portugal.

Adskillige højt placerede embedsmænd frygter ifølge Financial Times, at selv en kortsigtet præventiv ordning med en ekstra kreditlinje ikke vil være nok.

Det skyldes, at Portugals finansieringsomkostninger fortsat ligger relativt højt på 5,8 pct. målt på den 10-årige rente. Samtidig har regeringen haft svært ved at få gennemført EU's sparekrav og ventes også at få det, når finansloven for 2014 skal vedtages.

Det skyldes, at Portugals forfatningsdomstol i flere tilfælde har omstødt spareindgreb som grundlovsstridige, og risikoen er, at den linje fortsættes, hvilket kan skabe uro på lånemarkederne, skriver Financial Times.