Portugal ex-præsident fornærmet på EU

I et kritisk avisindlæg afviser den tidligere portugisiske premierminister Mário Soares at deltage i dagens festligheder i Portugal.

Portugals tidligere præsident Mario Soares Fold sammen
Læs mere
Foto: MARCOS BORGA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Af Selvom 25. april traditionelt er en festdag i hele Portugal, har én bestemt portugiser ikke tænkt sig at deltage i festen. Mário Soares, tidligere premierminister, er nemlig så bekymret over EU’s stramninger af den portugisiske økonomi, at han afviser at fejre den nationale frihedsdag. For præcis 38 år siden, 25. april 1974, tog den såkaldte Nellike-revolution fat og udfordrede det daværende diktatur. Dagen blev et vendepunkt i Portugals historie, grunden blev lagt til det moderne Portugal og efterfølgende EU-medlemskab, og portugiserne fik deres første demokratisk valgte premierminister i socialisten Mário Soares. Men i et indlæg i avisen Publico afviser selvsamme Soares at deltage i festlighederne i protest mod EU og den nuværende situation i Portugal.

I indlægget skriver Mario Soares, at trojkaens stramninger er en ”katastrofe” for portugiserne og de mange nedskæringer og privatiseringer kun har medført, at situationen er gået fra "slem til værre": ”Trojkaens stramninger og den nuværende regerings retning fører ingen steder. Eller mere præcist, de fører os fra slemt til værre hvert år”, skriver den tidligere premierminister og præsident, som bestred præsidentposten, da Portugal trådte ind i EU. Mario Soares mener, at stramningerne har fatale konsekvenser for portugisernes sundhedsvæsen, økonomi og sociale sikkerhedsnet. Desuden mener han ikke, at Portugal selv er ansvarlig for den økonomiske krise, eller at portugiserne har levet over evne:

”Krisen startede i USA og gik videre til Europa og har straffet en række lande som Portugal, Grækenland og Irland. Dette er ikke portugisernes krise. Det er en global krise.”