Portræt: Flygtningen og forretningsmanden Flösser

Flagrende hippiehår, fipskæg på niveau med Lykketoft og et smart jakkesæt er en hip kombination, der passer fint til de mange nuancer, en topmand i den internationale spilleindustri må mestre.

Janus Flösser - en af stifterne af IO Interactive. Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Janos Flösser, 49 år, er omdrejningspunkt for både software- og spiludviklerne i IO Interactive på Kalvebod Brygge og for de strategiske planlæggere i Gammel Mønt hos storaktionær Egmont.

Flösser, der kom til Danmark som politisk flygtning fra Ungarn i 1970, kan med salget af IO Interactive til engelske Eidos sætte kronen på værket.

Selvom han uden tvivl fortsætter som administrerende direktør, er der trukket en streg i sandet med de ny ejerskab. For Janos Flösser, der er en lidenskabelig modstander af alle former for magtmisbrug, censur og opportunisme, kan ikke længere agere lige så frit, som hidtil, med sine verdensprodukter. Nu er det Eidos, der bestemmer produktprogram og lanceringstempo.

Hver mand får 14 mio. kr.

Janos Flösser er faktisk kendt af de fleste danskere: Læg mærke til det lille "DR1"-logo på skærmen i aften. Originalen er skabt af Flösser for mange år siden, da han var i Danmarks Radio, og den store brølende, næsten levende, reklame-isbjørn, man møder i Egmont-biograferne, er også et af hans mange mesterværker.

Flösser, der har læst musikvidenskab på Århus Universitet, er uddannet lydtekniker i DR. Desuden har han arbejdet som TV-producer, været produktionschef hos Young & Rubicam Interactive og chef for "post production" hos Nordisk Film.

Det er fem år siden, Flösser tvang den mangeårige DR-kollega Søren Eusebius Jakobsen, nu topmand i Egmont, til at investere 250.000 kr. i IO Interactive. En klog investering: Den kvarte mio. er nu blevet 103 mio. kr. værd for Egmont, som besad 40 procent af aktierne.

Med fra start var syv grundlæggere - samlet i selskabet Reto-Moto - Jesper Vorsholt Jørgensen, Rasmus Guldberg-Kjær, Martin Munk Pollas, Karsten Lemann Hvidberg og Jacob Andersen, foruden Janos Flösser og David Guldbrandsen.

Disse seks mænd er nu millionærer, for de deler andre 103 mio. kr., og det giver 14 mio. kr. til hver.

Den sidste aktiepost på 19 procent sider medarbejderne med, og de skal nok også feste igennem sidst på måneden, når ejerskabet sker formelt. Men lige nu har de eller Janos Flösser tid til pjank: Den 30. april er der verdenspremiere på "Hitman Contracts" - den seneste version af den internationale lejemorder, der har speciale i stille, våde jobs.