Populære legeklodser sender guldregn over Lego-familien

Kirkbi-koncernen tæt ved fordoblede overskuddet sidste år - blandt andet på grund af vækst hos Lego.

Kirkbi-koncernen, der ejer 75 procent af Lego, tæt ved fordoblede sit overskud sidste år til 16,8 milliarder kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vækst hos legetøjsproducenten Lego har sidste år været med til at give en stor stigning i overskuddet hos Kirkbi-koncernen, der ejer 75 procent af Lego.

Samlet har Kirkbi-koncernen tjent 16,8 milliarder kroner. Det viser regnskabet, der er offentliggjort tirsdag morgen.

Det er næsten en fordobling i forhold til overskuddet året før på 8,7 milliarder kroner.

»Kirkbi-koncernens resultat for 2019 er meget tilfredsstillende,« lyder det fra Søren Thorup Sørensen, administrerende direktør hos Kirkbi, i regnskabet.

»Vi glæder os over resultatet, vel vidende at virkeligheden i dag - tre måneder inde i 2020 - ser ganske anderledes ud på grund af den nedlukning, der er afledt af Covid-19,« siger han med henvisning til udbredelsen af coronavirus.

Ifølge regnskabet er væksten blandt andet drevet af fremgang i både salg og indtjening hos Lego, der er kendt rundt i verden for sine kulørte legeklodser.

Alle Legos markeder oplevede sidste år omsætningsvækst. Det gjaldt også Kina, hvor fremgangen var særligt høj.

Legos vækst har kastet ekstra penge ned i lommerne på Kirkbi-koncernen, som foruden Lego også har ejerandele i blandt andet Legoland-parkerne på grund af sine investeringer i selskabet Merlin Entertainments.

Sidste år satte Kirkbi-koncernen sig endnu tungere på Legoland-parkerne. Selskabet lagte nemlig mange milliarder på bordet for at øge sin ejerandel i Merlin Entertainments til 50 procent fra 30 procent.

På grund af den nuværende situation, hvor coronavirus skaber stor nervøsitet og uro rundt om i verden, så er nye investeringer midlertidigt sat på pause.

»Jeg tror, at med den usikkerhed, vi alle oplever lige nu, så er det ikke tidspunktet, hvor man skal være modig og kaste sig ud i nye aktiviteter.«

»Fokus hos os er på at beskytte de ejerskaber, vi har, og hjælpe de virksomheder, vi er medejere af. Derfor er fokus på at træffe ansvarlige og rationelle beslutninger i den her usikre periode,« siger Søren Thorup Sørensen.

Kirkbi-koncernen fungerer som en slags pengetank for Kirk Kristiansen-familien, som grundlagde Lego. I dag er familien blandt de rigeste i Danmark.

Både tredje og fjerde generation i Kirk Kristiansen-familien har i dag aktive roller i Kirkbi-koncernen i form af forskellige bestyrelsesposter.

Kjeld Kirk Kristiansen, tredje generation i familien, er bestyrelsesformand for Kirkbi-koncernen. Sønnen Thomas Kirk Kristiansen er menigt medlem af bestyrelsen.

/ritzau/