Populære computerspil bruges til hvidvask

Fortnite og Counter-Strike er ikke længere blot computerspil for professionelle og glade amatører. Spillene bruges i stigende grad af svindlere til at hvidvaske store summer.

Counter-Strike er et af verdens mest populære skydespil. Spillet så oprindeligt dagens lys tilbage i 1999, og siden da er der kommet i alt fire versioner af spillet. Den nyeste version hedder Counter-Strike: Global Offensive, der også bare kaldes CS:GO. Spillet udkom i 2012. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Rettelse: Det er tidligere fremgået af denne artikel, at computerspillet Fortnite er skabt af virksomheden Valve. Dette er ikke korrekt, og fejlen er derfor rettet nu. Berlingske beklager.

De fleste får formentligt associationer til drabelige scener, når de tænker på det populære skydespil Counter-Strike, men noget kunne tyde på, at der bag de voldsomme indtryk gemmer sig større udfordringer med det populære computerspil.

En undersøgelse foretaget af Valve, virksomheden bag Counter-Strike, har nemlig vist, at svindlere over hele verden bruger spillet til at hvidvaske penge.

Det skriver det engelske erhvervsmedie Financial Times.

Helt konkret fungerer hvidvasken ved, at man i Counter-Strike kan tilkøbe sig en række våben, der kan bruges i spillet.

Våbnene eksisterer ganske vist kun online, men det er ikke nok at diske op med matadorpenge, hvis man vil i besiddelse af dem. De koster nemlig ganske mange penge, selv om de kun består af pixels.

Mens det formentlig oprindeligt var tanken, at købene af våben skulle foregå i spillet, opstod der i stedet et helt marked for køb af salg og våben mellem private på forskellige internetsider.

Når svindlerne har købt våbnene inde i selve spillet for penge, som de har tjent på ulovligheder, sælger de våbnene videre til andre spillere. Når køberen overfører beløbet for det pågældende våben, er de kriminelles sorte penge vasket hvide.

»Slemme fyre«

Men det er ikke kun Counter-Strike, som de kriminelle i dag bruger til hvidvask.

Fortnite, der er et andet folkekært computerspil, som sidste år nåede kultstatus herhjemme blandt store børn og unge mennesker, blev nemlig også afsløret som en af den kriminelle underverdens foretrukne platforme sidste år. Spillet er skabt af spilvirksomheden Epic Games.

En undersøgelse, der blev foretaget af virksomheden Sixgill, som holder øje med »det mørke internet«, viste nemlig, at elementer, der skal bruges i Fortnite, var til salg på eBay for flere millioner danske kroner.

Årsagen til, at computerspillene har vist sig at være et effektivt middel til hvidvask, skyldes, at spillerne er klar til at gå langt for at komme i besiddelse af de forskellige elementer, der ikke kun behøver at være våben – ofte er der nemlig tale om »skins«, der kan give spillerens karakter i spillet et personligt præg.

Ifølge Nicolas Lovell, spiludvikler hos Electric Square, har Valves spil vist sig at være et særligt attraktivt mål for svindlere, fordi de ofte involverer en markedsplads for forskellige elementer.

I hans øjne er det, som er sket for Valve, en advarsel om, hvad der sker, når man lader folk agere, som de vil inden for en fri markedsøkonomi.

»Det viser sig, at de slemme fyre tager over,« siger han til Financial Times.

Våben sælges for tusindvis af kroner

For at tegne et billede af, hvilke summer der tales om, når våbnene eller de såkaldte »skins« sælges, kan det nævnes, at Berlingske tilbage i 2017 beskrev, hvordan en 14-årig dreng forsøgte at sælge en kniv – der kun eksisterer som et billede på en skærm – for den nette sum af 1.225 kroner i Facebook-gruppen CSGO Danmark Trade/Salg.

Ifølge Financial Times kan nogle af våbnene dog komme op i et prisleje, der ligger godt over de 10.000 kroner.

Valve vurderer selv i sin undersøgelse, at det er næsten alle elementer, der sælges online, som forventes at være eller have været en del af svindlernes fidus.