Polsk angreb på norsk gaseventyr: »Sygt«, I tjener så meget

Polen raser mod Norge, der tjener godt på stigende gas- og oliepriser. Premierministeren kalder det en »grov udnyttelse af krigen startet af Putin«.

Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, er dybt utilfreds med Norges gaseventyr. Arkivfoto: Janek Skarzynski/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Norge bør dele det »gigantiske« overskud, de har opnået på skyhøje priser på olie og gas – især med Ukraine.

Sådan lød det fra Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, i søndags, skriver Bloomberg.

Her besvarede han spørgsmål fra en ungdomsgruppe om Polens skifte til vedvarende energi og atomenergi, efter at Rusland har stoppet olie- og gasleverancerne til landet.

Rusland har stoppet leverancen af gas til flere europæiske lande, heriblandt Polen.

Det har gjort Polen afhængig af gasleverancer fra de europæiske naboer, såsom Norge. Det er netop den afhængighed, Polens premierminister mener, at Norge udnytter.

»Men skal vi betale Norge gigantiske summer for gas – fire til fem gange mere end vi gjorde for et år siden? Det er sygt,« sagde han.

Efterfølgende kom han med en opfordring til Norge om at dele deres overskud, da han ikke mener, det er fair og er en indirekte »grov udnyttelse af krigen startet af Putin«.

Polen vil senere på året færdiggøre en gasledning fra Norge, som skal hjælpe med at erstatte den russiske gas. Tidligere har den russiske gasproducent Gazprom stoppet for gasleverancerne til europæiske lande som Polen, Finland og Bulgarien, da de har nægtet at betale det russiske selskab i rubler, som krævet af Putin.

Landet ser sit gasbehov stige med omkring 50 procent i løbet af det nuværende årti, da dets forsyningsselskaber bygger nye kraftværker i stedet for enheder, der er afhængige af kul.