Politisk uro truer DONGsprojekter i Tyskland

Heftig politisk uro om støtten til vedvarende energi i Tyskland kan skabe problemer for statens energiselskab DONG Energy.

Foto: Henning Bagger. Anholt Havmøllepark
Læs mere
Fold sammen

Energipriser på himmelflugt har skabt voldsom debat i Tyskland, og nu vil regeringen lægge låg over forbrugernes voksende bidrag til den grønne omstilling.

Den tyske miljøminister Peter Altmaier har sagt, at regeringen anført af kansler Angela Merkel vil fremlægge et lovforslag, der skal låse støtten til grønne energiproducenter på sit nuværende niveau frem til udgangen af 2014. Herefter må de grønne bidrag maksimalt stige 2,5 procent om året.

Hvis lovgivningen bliver gennemført kan det få alvorlige konsekvenser for det statslige danske energiselskab DONG Energy såvel som en lang række andre producenter af vindkraft, solceller og andre vedvarende energityper.

DONG har seks vindmølleparker ud for den tyske kyst i sin pipeline. Endnu har selskabet kun opnået den afgørende nettilslutning til tre af projekterne, og Borkum Riff-grund 1 er den eneste tyske vindmøllepark, DONG har truffet endelig beslutning om at opføre. Arbejdet på havet begynder i løbet af 2013.

»Der er en politisk debat i gang i Tyskland, og vi kan ikke kommentere de enkelte udmeldinger, der kommer. Jeg vil dog sige, at vi er temmelig tillidsfulde omkring tyskernes vilje til at gennemføre omstillingen til vedvarende energi, og vi er løbende i kontakt med tyske myndigheder for at forstå, hvad der rører sig,« siger DONGs administrerende direktør Henrik Poulsen.

Nej til atomkraft – ja til grøn støtte

At lovgivningen kan koste DONG dyrt, er der dog ingen tvivl om.

»Dette vil fjerne al tiltro til planlægningen hos dem, der i dag investerer i en klimavenlig transformation af vores energisystem,« siger Dietmar Schütz, leder af den grønne brancheorganisation German Renewable Energy Federation, til avisen Wall Street Journal.

Det politiske spil om den nye tyske lovgivning er i fuld gang, og det er endnu for tidligt at sige, om den vil blive vedtaget og i så fald i hvilken form.

I kølvandet på den japanske atomkatastrofe ved Fukushima i 2011 vandt Angela Merkel opbakning til at udfase al tysk atomkraft ved udgangen af 2022. Samtidig har regeringen et mål om, at 35 procent af landets energiforbrug skal være grønt i 2020 mod cirka 20 procent i dag.

Ønsket om at indfri de politiske målsætninger har givet producenterne af vedvarende energi attraktive såkaldte feed in- tariffer, når de investerer i tysk vedvarende energi. Det betyder, at operatører af vindmølleparker og solcelleanlæg er sikret en fast afregningspris over en længere årrække.

I dag står det klart, at regeringens politik er tæt på at sejre sig selv ihjel.

Investeringerne i vedvarende energi er så fordelagtige, at antallet af projekter er eksploderet. Det har fået udgifterne til at stige med en hastighed, der har fået almindelige energikunder til at reagere.

Det tyske magasin Spiegel skriver, at en tysk husholdning i gennemsnit betalte 1.080 kroner (144 euro) i grønne bidrag sidste år, mens bidragene ventes at stige til 1.500 kroner i år (200 euro).

Fuld gas med bremsen i bund

For miljøminister Peter Altmaier er udfordringen så at sige at træde på den grønne speeder og den grønne bremse samtidig. Han skal fremme den grønne omstilling – men ikke gøre det for hurtigt.

Senest har det ført til forslaget om at lægge låg over forbrugernes voksende, grønne bidrag og i stedet lade den store industri betale mere. På den måde håber Peter Altmaier og resten af Merkel-regeringen, at de kan opnå tiltrængt politisk medvind op til valget til Forbundsdagen om otte måneder.

Den politiske uro er ikke det eneste problem på det tyske offshore-vindmarked. I efteråret skabte usikkerhed om tilslutningen af kommende vindmølleparker til det tyske elnet så stor usikkerhed blandt investorerne, at flere mistede troen på deres tyske projekter. I oktober valgte danske DONG Energy således også at sætte Borkum Riffgrund 2 på stand by.

Lovændring fjernede usikkerhed

Endnu større udfordringer har den tyske energikæmpe RWE-Innogy stået overfor, og man har endnu ikke besluttet, om man vil gennemføre sit prestigeprojekt Innogy Nordsee.

I dag glæder pressetalsmand Konrad Böcker sig dog over, at en lovændring ved udgangen af 2012 fjernede en del af usikkerheden om nettilslutningen.

»Det helt afgørende spørgsmål er nu, om den seneste lovændring vil skabe tilstrækkelig sikkerhed til, at nye investorer vil bruge deres penge på tyske offshore-vindprojekter? Det er det helt afgørende spørgsmål for alle i industrien, og vi må vente og se for at få det besvaret,« siger han.

Dertil kommer den politiske uro om støtten til grønne investeringer, som Konrad Böcker endnu mener, det er for tidligt at udtale sig om