Politisk pres for åbenhed om bankpriser

Bankerne er kommet i politisk modvind, fordi deres prisdatabase på internettet ikke er til at gennemskue og fyldt med fejl.

Politisk pres for åbenhed om bankpriser - 1
»Jeg spekulerer på, om der er det engagement bag prisportalen, som der burde være. Det er noget, vi må bede ministeren forholde sig til,« siger Jan Trøjborg, der sidder i Folketingets erhvervsudvalg for Socialdemokratiet. Foto: Keld Navntoft
Læs mere
Fold sammen
Presset på bankerne for at skabe mere gennemsigtighed om renter og gebyrer er øget betragteligt. Det er resultatet, efter at det er kommet frem, at bankernes eget bud på en prisportal er svært gennemskuelig og samtidig behæftet med mange fejl.

De danske banker og sparekasser relancerede ellers prisportalen pengeinstitutpriser.dk i begyndelsen af december, og det skete for at imødekomme økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsens (K) efterlysning af større gennemsigtighed og mere konkurrence mellem pengeinstitutterne.

Trods relanceringen er der fortsat ikke mulighed for at sammenligne prisen på et ganske almindeligt lån på for eksempel 50.000 kr., og hvis forbrugerne alligevel forsøger at klikke sig frem til et svar, risikerer de, som beskrevet i Berlingske Business i lørdags, at havne på bank-hjemmesider, der er fyldt med fejl.

Politisk pres
»Jeg spekulerer på, om der er det engagement bag prisportalen, som der burde være. Det er noget, vi må bede ministeren forholde sig til,« siger Jan Trøjborg, der sidder i Folketingets erhvervsudvalg for Socialdemokratiet.

Han henviser til, at ministeren tidligere klart har signaleret, at der skal ske noget med konkurrencesituationen og gennemsigtigheden.

»Forbrugerne har jo ikke en chance for at finde frem til rimelige og billige tilbud på lån. Det må man kunne forlange,« siger Jan Trøjborg, der nu vil bede Bendt Bendtsen redegøre for, om den nuværende situation er tilfredsstillende.

Ministeren er sikret et bredt politisk flertal i sin kamp for at give forbrugerne bedre mulighed for at sammenligne priserne i bankerne.

Fejl hele vejen rundt
»Vi lever i en tid, hvor mere og mere skal være gennemsigtigt, og det må den finansielle sektor altså vænne sig til,« siger Colette Brix, der sidder i Folketingets erhvervsudvalg for Dansk Folkeparti.

Hun roser det private initiativ mybanker.dk, hvor der er mulighed for at sammenligne renten hos en række banker.

Netop mybanker.dk har konstateret større eller mindre fejl i renter og priser på samtlige bankers og sparekassers hjemmesider. I fem tilfælde var henvisningen på Finansrådets pengeinstitutpriser.dk en henvisning til ingenting på internettet.

»Hvis sådan en hjemmeside skal være noget værd, skal man kunne stole på de oplysninger, der ligger der. Det vil sige, at Finansrådet må komme efter medlemmerne for at sikre, at oplysningerne er rigtige,« siger økonom Morten Westergaard fra Forbrugerrådet.

Arbejdsgruppe i gang
Det er ikke Finansrådet, der sikrer rigtigheden af indholdet på pengeinstitutpriser.dk men de enkelte pengeinstitutter.

På Finansrådets hjemmeside klikkes der nemlig blot videre til den enkelte banks hjemmeside.

Økonomi- og erhvervsministeren har nedsat en arbejdsgruppe, der skal undersøge muligheden for bedre prissammenligning i banksektoren. Arbejdsgruppen består blandt andet af repræsentanter fra Finansrådet, Forbrugerrådet og Forbrugerstyrelsen, mens Finanstilsynet sider for enden af bordet og agerer ordstyrer.

Arbejdsgruppen skal være færdig med arbejdet den 1. marts.