Politikerne er klar til at frede finanssektoren

En rundspørge blandt de politiske partier viser, at finanssektoren ikke skal frygte yderligere regulering, krav og indblanding.

Venstre vil tage grundigt fat på yderområdernes problemer med at få lån. Et nedsat udvalg kigger i øjeblikket på problemstillingen, og dette vil Venstre have stor fokus på, når udvalget fremlægger anbefalinger senere i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Uanset hvem der vinder valget på torsdag, kan finanssektoren ånde lettet op. Således er der ikke politisk flertal for, at finanssektoren skal pålægges yderligere krav og regulering fra politisk side. Det viser en rundspørge foretaget af Berlingske Business blandt de ti partier, der stiller op til Folketingsvalget torsdag.

Mens SF vil indføre skat på finansielle transaktioner, det vil sige handel med værdipapirer, vil Enhedslisten beskatte realkreditvirksomhederne hårdere. Skat på finansielle transaktioner vil ramme bankerne, da en stor del af deres indtjening kommer fra værdipapirhandel.

Derimod siger Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative klart nej til, at finanssektoren skal bidrage yderligere. Liberal Alliance henviser til, at staten har tjent 16 milliarder kroner på de bankpakker, der hjalp banksektoren under krisen, og at banksektoren bidrager med lån til danskerne og job til tusindvis af danskere.

Konservative vil endda lette banksektorens byrder, da mindre regulering vil betyde, at bankerne har bedre mulighed for at låne penge til iværksættere og mindre virksomheder, hvilket vil skabe vækst i samfundet. De Radikale vil styrke finanssektoren, således at de skaber flere job og bidrager mere til samfundet.

Hverken Socialdemokraterne eller Venstre peger på, at finanssektoren skal pålægges yderligere regulering eller beskatning. Dog vil Venstre og Enhedslisten have mere fokus på yderområderne. Enhedslisten foreslår en fælles fond, der skal dække mulige tab for de banker, der tager ansvar for yderområderne. Det skal omvendt betales af de banker, der ikke tager ansvar.

Venstre vil tage grundigt fat på yderområdernes problemer med at få lån. Et nedsat udvalg kigger i øjeblikket på problemstillingen, og dette vil Venstre have stor fokus på, når udvalget fremlægger anbefalinger senere i år.

En reguleringspause er fornuftigt på nuværende tidspunkt, fastslår CBS-professor Jesper Rangvid, der stod i spidsen for det udvalg, der kortlagde finanskrisen i Danmark.

»Der er gennemført rigtig meget regulering efter krisen, og man har taget de absolut største klumper. Man skal nu slappe af og se, hvordan tingene faktisk virker,« siger han til business.dk.

Derudover peger flere partier på, at der skal være mere konkurrence i realkreditsektoren, der har hævet bidragssatserne betydeligt.