Politikere raser over ISS i Israel

Servicegiganten får på puklen for at udføre sikkerhedsopgaver i israelsk-besat område "stik imod regeringens politik".

Et par drenge foran grænsehegnet i Golan-højderne. Det internationale samfund har aldrig anerkendt den israelske annektering af området. Fold sammen
Læs mere
Foto: JACK GUEZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>ISS har en håndfuld medarbejdere, der bl.a. udfører sikkerhedsopgaver i de israelsk-kontrollerede dele af Golan-højderne og på Vestbredden. Det får nu en stribe danske politikere til at ytre kritik af servicegigantens handlinger, skriver Børsen.

"Grundlæggende er både den tidligere og nuværende regering imod de ulovlige bosættelser, der er en overtrædelse af folkeretten," siger Socialdemokraternes udenrigsordfører Jeppe Kofoed og tilføjer:

"Det betyder, at de virksomheder, som er i området, arbejder imod dansk udenrigspolitik, og de er med til at underbygge folkeretsstridige bosættelser."

Også fra De Radikale er der krads kritik af, at ISS arbejder i de omstridte områder. Partiets udenrigsordfører Rasmus Helveg Petersen kalder ISS' ageren "stik imod regeringens politik", og han håber, at servicegiganten vil trække sig ud af området igen - også for selskabets egen skyld.

"Det er ikke gavnligt for ISS' almindelige omdømme, at de har lyst til at tjene penge på en ulovlig besættelse af et andet land," siger han ifølge Børsen.

ISS-topchefen Jeff Gravenhorst mener dog, at kritikken er skudt over målet. Han forklarer, at koncernen alene er i de omstridte områder i forbindelse med en større national kontrakt.

"Vi forsøger at holde os fra de besatte områder. Men det, som kan ske, er, at det er en del af en israelsk kontrakt, hvor noget foregår i området. Vi går ikke efter 'stand alone-kontrakter' på Vestbredden, og det her er sat sammen med noget andet," siger Jeff Gravenhorst ifølge avisen.

Det drejer sig ifølge ISS-topchefen samlet om omtrent 20 medarbejdere, der arbejder i de omstridte områder, og ingen arbejder direkte i en israelsk bosættelse.

Sidstnævnte anfægter organisationen Danwatch dog, der vurderer, at ISS-medarbejdere leverer ydelser direkte til bosættelser på Vestbredden.