Politikere kritiserer pensionskasser

Sagen om de danske pensionsselskabers investeringer i ulovlige jødiske bosættelser, vækker nu politisk opsigt. Det skal stoppes, mener S og SF.

De danske pensionskroner skal ikke investeres i selskaber, der investerer i ulovlige jødiske bosættelser. Det mener politikerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS BJØRN LARSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Socialdemokraterne og SF mener det er lodret forkert, når danske pensionskasser investerer i selskaber med aktiviteter i de ulovlige, jødiske bosættelser.
"Det er klart, at danske pensionskasser ikke skal investere i selskaber med aktiviteter i bosættelserne. Det er ikke bare imod dansk politik, men også mod folkeretten. Det er ikke særlig klogt," siger socialdemokraternes udenrigsordfører Jeppe Kofod.
En opgørelse, Berlingske Tidende har foretaget, viser, at de største, danske pensionskasser har investeret i omegnen af 2 mia. kr. i internationale selskaber, der arbejder i bosættelser eller med andre israelske aktiviteter på besat territorium.

Ifølge den danske regering og stort set alle andre nationer i verden er de jødiske bosættelser på palæstinensisk territorium ulovlige, og SFs Kamal Qureshi vil nu undersøge, om der kan samles politisk flertal for at forbyde investeringer i selskaber, der opererer i bosættelserne.

"Det klinger hult, når Danmark taler i mod bosættelser, som vores egne virksomheder er med til at opretholde. Det er en besættelse (den israelske besættelse af Østjerusalem og Vestbredden, red.), som Danmark officielt er imod, og det er helt oplagt, at vi ser på muligheden for at forbyde det," siger Kamal Qureshi.

Flere pensionsselskaber oplyser, at de ikke udelukker et selskab, med mindre det er omfattet af officielle sanktioner eller embargoer, og det er ikke tilfældet på Vestbredden. Men det argument holder ikke, mener Kamal Qureshi.

"Det er en undvigelse af virkeligheden. Danmark har ikke indført sanktioner mod Israel, men Danmark har en officiel politik om ikke at indføre bosættervarer i Europa eller Danmark, og at vi ikke støtter bosættelserne," siger Kamal Qureshi.

Pensionskasserne er delte i spørgsmålet. Mens bl.a. PensionDanmark og PKA ikke ser problemer i investeringerne, har både Danica Pension og Nordea Liv & Pension overvejelser, der kan føre til salg af aktieposter.