Politikere forventer flere konsekvenser for hvidvaskskandale i Danske Bank

En topchef i Danske Bank er i dag fratrådt som følge af skandalen om omfattende hvidvask. Alligevel er DF træt af »fætter-forklar-mig-røv-undskyldninger« og ifølge både SF og Socialdemokraterne er sagen »soleklart« ikke lukket endnu.

Danske Banks hovedkvarter i Estland, hvor de store mistænkelige pengestrømme fossede igennem. EPA/VALDA KALNINA Fold sammen
Læs mere
Foto: VALDA KALNINA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om en topchef i Danske Bank i dag har forladt sin stilling som følge af en omfattende hvidvaskskandale, forventer danske politikere sig flere konsekvenser i sagen.

»Jeg tør godt at spå om fremtiden. Jeg tror, der vil komme mange flere ledelsesbeslutninger om folk, der skal omorganiseres eller ud af forretningen,« siger Dansk Folkepartis Erhvervsordfører Hans Kristian Skibby.

Det mener også socialdemokraten Jeppe Kofod, der har fulgt sagen tæt fra Europa-Parlamentets særlige udvalg for hvidvask og skattesnyd.

»Det er soleklart, at denne sag ikke er lukket endnu. Jeg forventer som en selvfølgelighed, at hele bankens ansvarlige ledelse fortsat er i både de danske og estiske myndigheders søgelys og ved efterforskningens afslutning kan stilles til ansvar,« siger han.

Det er Lars Mørch, der har været chef for Business Banking og den baltiske forretning siden 2012, der fratræder.

Bestyrelsesformand for Danske Bank, Ole Andersen, kobler selv Lars Mørchs fratræden direkte sammen med hvidvaskskandalen.

Berlingske har gennem et år optrevlet, at milliarder af mistænkelige kroner er strømmet gennem Danske Bank Estland.

Blandt andet har en whistleblower advaret om, at den russiske præsident Putins familie og den russiske efterretningstjeneste FSB angiveligt har vasket penge i banken.

Ansatte i Estland skjulte bevidst mistænkelige kunders identitet.

 

Og regimet i Aserbajdsjan har brugt Danske Bank til systematisk at kanalisere skjulte pengestrømme til venligsindede politikere i Europa.

Samtidig viser det sig, at bankens etiske filial, der er centrum for skandalen, har været en ren pengemaskine.

Dryp-dryp-strategi

Det er kun oplagt, at sagen får sine første konsekvens på ledelsesgangen, mener Lisbeth Bech Poulsen, der er erhvervsordfører for SF:

»Det er ikke overraskende, at den her sag får konsekvenser nu. Det er den alvorligste bankskandale, vi har set i Danmark, og en af de alvorligste i Europa. Det er meget meget pinligt, at det er en dansk bank, der er i centrum her,« siger hun.

Men europaparlamentariker Jeppe Kofod undrer sig over, at Danske Bank skriver, at Lars Mørch selv fratræder. Og altså ikke er blevet fyret.

For samtidig kobler bestyrelsesformand Ole Andersen aftrædelsen direkte sammen med hvidvasksagen:

»Det forekommer mig at være en uheldig fortsættelse af den dryp-dryp-strategi, banken hidtil har anlagt, hvor man kun sporadisk og i ganske små bidder indrømmer de fejl, der er begået uden egentligt at drage nogen videre konsekvens deraf,« siger han.

Lisbeth Bech Poulsen har flere gange kritiseret, at Danske Bank selv har søsat en undersøgelse af sagen. Hun afventer Finanstilsynets undersøgelse.

»Det er ikke op til virksomhederne selv at bestemme, om de har gjort noget galt eller ej.  Det har vi retssystemet til,« siger Lisbeth Bech Poulsen, der har indkaldt de ansvarlige ministre i samråd om sagen i maj – blandt andet for at få svar på, hvad tilsynet har foretaget sig i sagen.

»Fætter-forklar-mig-røv«

Hver gang en ny historie om hvidvask er kommet frem om Danske Bank, har danske politikere samtidig fået en mail fra Danske Banks kommunikationsafdeling.

Men DFs erhvervsordfører er træt af Danske Banks mails. Han opfatter det som om, banken kun har fortalt sandheden, fordi det alligevel kommer frem i dagspressen.

Han henviser til, at Berlingske blandt andet har kunne vise, at bankens ledelse har kendt til problemerne længere tid end de først sagde i offentligheden, ligesom Berlingske har kunne vise, at de mistænkelige penge også strømmede gennem Lituaen, selv om ledelsen havde sagt problemet var isoleret til Estland.

Og det har Danske Bank så drypvist måtte indrømme i sine mails til politikerne, siger han.

»Det virker ikke troværdigt i min optik, at man hele tiden får nye fætter-forklar-mig-røv-henvendelser, som det hedder ovre i Jylland, når man kommer med dårlige undskyldninger,« siger han.

Han synes i stedet banken bør trykke på speederen i den interne undersøgelse, de selv er i gang med.

Den forventes ifølge banken færdig til september.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) ønsker ikke at udtale sig.