Politiet undersøgte ikke bestikkelse i Carlsberg trods tip

En tidligere Carlsberg-ansat tippede sidste år politiet om bestikkelse i bryggeriets indiske datterselskab.

København. For mere end et år siden blev dansk politi og flere ministerier advaret om, at Carlsbergs indiske datterselskab var involveret i en sag om bestikkelse.

Trods flere advarsler om bestikkelse blev sagen dog aldrig undersøgt nærmere. Det skriver Berlingske, der har læst en række dokumenter om sagen.

Ifølge Berlingske var det i juni sidste år, at Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), også kendt som Bagmandspolitiet, modtog en mail fra en tidligere Carlsberg-medarbejder.

I mailen blev der advaret om en række alvorlige forhold i Carlsbergs indiske datterselskab.

Afsenderen ville "anmelde uetiske praksisser, herunder bestikkelse af indiske myndigheder for at opnå markedsandele og for at få en problemfri drift".

Desuden oplyste anmelderen, at vedkommende var i besiddelse af "håndgribelige beviser for bestikkelse".

I dag beklager både SØIK og Justitsministeriet forløbet, skriver Berlingske.

Over for avisen kritiserer flere eksperter, at SØIK ikke undersøgte tippet om bestikkelse nærmere.

En af dem er Hanne Marie Motzfeldt, lektor ved Københavns Universitet med speciale i forvaltningsret. Ifølge hende har myndighederne pligt til grundigt at undersøge sager som den omtalte.

- Det er helt evident, at myndighederne har pligt til at reagere og undersøge, om der er hold i påstandene, når man modtager henvendelser, der handler om eksempelvis bestikkelse.

- SØIK har derfor også en pligt til at undersøge henvendelsen grundigt for at se, om der skal foretages yderligere, siger hun til Berlingske.

I et skriftligt svar beklager SØIK forløbet:

- Henvendelserne er ikke korrekt visiteret ved modtagelsen i 2018. Det er beklageligt, og SØIK er lige nu ved at undersøge, hvordan det kunne ske, oplyses det til Berlingske.

Mens SØIK ikke reagerede på tippet om bestikkelse, så gjorde Udenrigsministeriet det, da det også blev oplyst om forholdene.

Udenrigsministeriet valgte at henvise anmelderen til SØIK, hvorefter der ikke blev gjort mere ved sagen.

Også Statsministeriet blev orienteret om den påståede bestikkelse. Her blev sagen sendt videre til Justitsministeriet, som henviste anmelderen til politiet.

Berlingske skriver, at advarslen til de forskellige myndigheder kom fra samme person.

Sagen om bestikkelse i Carlsbergs indiske forretning handler om, at topfolk i det indiske datterselskab systematisk skal have betalt lokale embedsmænd kontantbeløb under bordet.

Pengene under bordet er afleveret kontant til en række embedsmænd, der fører tilsyn med og udsteder tilladelser til bryggerierne i Indien.

Betalingerne skulle sikre hurtigere sagsbehandling og nemmere produktionsvilkår for et indisk Carlsberg-bryggeri.

/ritzau/