Polaris overtager Skamol fra Auriga

Virksomhedshandel. Dansk kapitalfond har fået gang i shopping-genet. Næsten samtidig overtager fonden såvel Skamol A/S og svenske Emotron AB i Helsingborg.

Den danske kapitalfond Polaris Private Equity er rigtig kommet i indkøbshumør. Nærmest samtidig har fonden overtaget Skamol A/S med hovedkvarter i Nykøbing Mors og den svenske virksomhed Emotron AB med hovedkvarter i Helsingborg.

At Skamol er blevet handlet, er langt fra nogen overraskelse. Ejerne, den børsnoterede Auriga Industries-koncern, har for længst bebudet, at den ønskede at skille sig af med såvel Skamol som koncernens andet datterselskab, Hardi International A/S, for at koncentrere sig om moderselskabet Cheminova, der har haft problemer.

Omsætning springer voldsomtSkamol har heller ikke ligefrem præsteret store flotte regnskaber gennem de senere år, men netop i fjor skete der ting og sager. Virksomhedens omsætningen sprang voldsomt frem til næsten 250 mio. kr., og resultatet på bundlinjen blev mangedoblet til 20 mio. kr.

Den flotte udvikling blev primært båret af den kendsgerning, at en af hovedkunderne, den internationale aluminiumsindustri, satte turbo på nogle af koncernens isoleringsprodukter. Skamol er storleverandør til aluminiums-industrien, både når det handler om vedligeholdelse og, når det handler om opførelse af nye anlæg. Skamol leverer også isoleringsmaterialer til stål, glas, papir og cementindustrien. Også producenterne af pejse og brændeovne er flittige kunder hos den jyske produktionsvirksomhed, så tidspunktet for salget har været optimalt.

Eneste forretningsområde, der fortsat halter, er produktionen af branddøre i datterselskabet NCM Core A/S, som Skamol ejer 70 procent af.

Skamol har produktion tre steder i Danmark centreret omkring Salling-halvøen, Mors og Fur. I udlandet er der produktion i Frankrig og Canada.

Store forventningerPolaris har store forventninger til sin nye virksomhed. Planen er at tre-tredoble omsætning og indtjening over de næste fem år, oplyser managing partner, Viggo Neder-gaard Jensen.

- Målet er en større og mere fokuseret virksomhed med global tilstedeværelse i udvalgte industrier eller forretningsområder.

Polaris vil stille de nødvendige finansielle og ledelsesmæssige ressourcer til rådighed for denne udvikling. Virksomheden bliver på Mors og vil vokse derfra, tilføjer han.

Polaris har betalt 260 mio. kr. for Mors-virksomheden. Med i købet følger ikke adm. direktør Kurt Pedersen Kaa-lund, der fortsætter som viceadm. direktør i Cheminova A/S.

Resten af ledelsen bliver på pladserne, men Polaris skal ud at finde ny topchef til sit nye indkøb.

Til gengæld bliver dét ikke nødvendigt i forbindelse med Polaris' andet aktuelle opkøb, overtagelsen af svenske Emotron AB, der udvikler og fremstiller energibesparende udstyr i forbindelse med drift af elmotorer.

Her fortsætter adm. direktør Jan-Eric Bergström. Virksomheden opstod ved en fusion i 1992 af tre virksomheder.

Sidste år omsatte svenskerne for næsten 250 mio. kr. med et driftsresultat på 16 mio. kr.

Der er 150 medarbejdere i Emotron, som har produktion i såvel Sverige som Holland og datterselskaber i flere lande.