Pokerspil om energifusion

Elsam-aktionærmøde gav ingen afklaring på valget mellem dansk og svensk løsning, men stemningen over for den svenske energigigant Vattenfall beskrives som god.

Fredagens aktionærmøde i Elsam gav ingen afklaring på, om der i fremtiden skal vaje et dansk eller svensk flag uden for Elsam-hovedkontoret.

»Der var alene tale om et orienterende møde, og alle muligheder er fortsat åbne,« siger Elsams adm. direktør Peter Høstgaard-Jensen.

Efter flere måneders forhandlinger er det således endnu uafklaret, om gruppen af jyske elselskaber, som sidder på den dominerende aktiepost i Elsam, vil fusionere med DONG eller sælge til den statsejede svenske energikoncern Vattenfall. Efter aktionærmødet fortsatte Elsam-toppen i aftes til Finansministeriet, hvor der blev forhandlet med DONG til langt ud på aftenen.

Dørene er dog kun åbne en uges tid endnu. For fredag 10. december er der ekstraordinær generalforsamling i Elsam. Her vil de jyske elselskaber, som tilsammen har en aktiepost på 67 pct., benytte deres flertal til at ændre Elsams vedtægter, så man fjerner bestemmelsen, der giver de eksisterende aktionærer forkøbsret, hvis en aktionær vil sælge.

Manøvren er en opfølgning på de jyske Elsam-selskabers aftale med Vattenfall fra oktober. Når først vedtægtsændringen er på plads, vil adskillige af Elsams nuværende ejere sælge til Vattenfall, og dermed vil planen om en fusion mellem Elsam og DONG være stendød. Derfor er generalforsamlingen den 10. december reelt en deadline for fusionsforhandlingerne mellem DONG og Elsam.

Kilder i Elsams ejerkreds peger på, at et stort antal af selskaberne går efter et hurtigt salg. Flere Elsamselskaber har måttet tage lån, når de opkøbte Elsamaktier for at holde DONGs ejerandel i Elsam nede. Den gæld tynger selskaberne. Derfor er det efterhånden relativt få af Elsamselskaberne som er interesseret i at beholde deres aktier, uanset om Elsam fusionerer med DONG eller ej.

Kortene tæt til kroppen
Elsams bestyrelse og Elsams direktion holder kortene særdeles tæt til kroppen.

Ifølge Berlingske Tidendes oplysninger er der i fusionsforhandlingerne allerede fremlagt et tilbud fra DONGs ejer, Finansministeriet, som giver et konkret bud på bytteforholdet mellem Elsamaktier og DONG-aktier, og fra statens side skulle man angiveligt have strakt sig særdeles langt for at få fusionen på plads. Men dette tilbud blev Elsam-aktionærerne dog ikke orienteret nærmere om på mødet fredag.

Når Elsamledelsen valgt at tie på dette punkt, kan det være udtryk for, at man reelt allerede har valgt Vattenfall-løsningen. Fra kilder beskrives stemningen på mødet fredag da også som suverænt mest positiv over for Vattenfall.

Jokeren
Som en joker i hele spillet står salget af elaktiviteterne i Københavns Energi. Både Elsam, Vattenfall og DONG er blandt budgiverne. En del af elaktiviteterne i KE er 34 pct af aktierne i Energi E2. Elsam ejer allerede via NESA 36 pct. af Energi E2. Det er Elsams erklærede mål at overtage Energi E2, men opnår Elsam konktrol med Energi E2 kan handlen formentlig kun godkendes med en række særdeles skrappe betingelser fra Konkurrencestyrelsen.

For DONG vil en betydende ejerandel i Energi E2 være sidste chance for at få en fod inden for i kraftværkssektoren, hvis fusionen med Elsam går i vasken. Flere kilder betegner Energi E2 som mere interessant for DONG end Elsam, fordi Energi E2 har langt flere gasfyrede værker.

Fra Københavns Kommune forventes det, at salget af KEs elaktiviteter er på plads inden jul.