Plejehjem afprøver toilet-robot

Dansk leverandør har hentede et særligt toilet i Japan.

Læs mere
Fold sammen
Når gamle på plejehjemmet Præsthøjgård i Horsens skal på toilettet, kan de vælge et toilet med et splinternyt sæde, der vasker numsen og tørrer den med varm luft. Sædet er opvarmet, skyllestrålen kan indstilles til mand/kvinde, og på et panel kan temperaturen på skyllevandet og den varme luft reguleres.

Nu skal plejehjemmet undersøge, om den nye facilitet sparer arbejdstimer. Samtidig højner toiletsædet de ældres værdighed, når de ikke længere skal tørres og vaskes bagi af en sosu-hjælper, som nok heller ikke synes, det er en speciel sjov opgave.

Plejehjemmet har fået 500.000 kroner fra en pulje til udvikling af bedre ældrepleje under Velfærdsministeriet, fortæller assisterende områdeleder Lene Offersen, som er projektleder på ny teknologi. Hun pointerer, at toiletsædet er helt nyt og erfaringer med det er få og bygger på en lille uges brug.

- Det kræver, at brugeren selv kan sidde på toilettet. To damer har prøvet det og er blevet glade for det. Men det tager tid at vænne sig til det. Hullet er ikke helt så stort som på et almindeligt toilet, og vi havde problemer med at lifte en mand ned på sædet, og det endte med urin på gulvet. Sædet er nyt, og det skal være en god oplevelser for alle parter, siger Lene Offersen.

Plejehjemmet ønsker også andre teknologiske fornyelser. Lene Offersen håber, at det lykkes at få købt en japansk badekabine/baderobot, der vasker og tørrer den ældre, mens vedkommende ligger ned. Præsthøjgård har Teknologisk Institut med på sidelinjen til at undersøge det japanske marked for avancerede badekabiner.

Teknologisk Institut skal også måle, om det nye toiletsæde sparer arbejdstid.

Meget brugt i Japan

Toiletsædet er leveret af J. Honoré A/S, Fredericia, der begyndte at sælge dem sidste år. Foreløbig har firmaet kun leveret til to plejehjem. Begge som led i et forsøg, fortæller indehaver Robert Jacobsen.

Prisen for et toiletsæde varierer fra 7.000 kr. til 7.600 kr. Det kan monteres på alle danske toiletter.

- Man fjerner det gamle sæde, og monterer det nye. Det er nødvendigt at have en elektriker med ved installationen, siger Robert Jacobsen. Målgruppen er danskere over 55 år, som er flyttet fra et hus med bidét til en lejlighed.

- Sædet er ikke et handicap-produkt. Det er solgt det til cirka 30 kommuner, der har givet det til borgere. Derudover har vi solgt det til to plejehjem i Horsens og Kolding, siger Robert Jacobsen. Han pointerer, at japanerne har brugt det siden 1960’erne.

- Japanerne har en speciel toiletkultur og en speciel holdning til hygiejne. De giver jo for eksempel ikke hånd. I stedet bukker de for hinanden. Halvdelen af de japanske husstande har et toiletsæde, der vasker og tørrer bagi, siger Robert Jacobsen.