Planet-Gruppen i kraftig vækst i Tyskland

Ekspansion. Fritidshusproducent har store projekter i Nordtyskland og formår at fastholde hjemmemarkedet. Målet er 500 huse i 2008.

Rekorderne har stået i kø i de senere år hos en af landets førende producenter af fritidshuse, Planet-Huse A/S i Ribe, og de står alle for fald i de kommende år.

Efter et rekordår med produktion af 300 fritidshuse på fabrikkerne i Ribe og Gerdun 50 km syd for Rostock i Tyskland i fjor står Planet-Huse over for en kraftig ekspansion med 400 huse i år og 500 næste år, hovedsageligt på grund af en række større projekter i den nordlige del af Tyskland. Dermed bliver Planet-Gruppen landets største fritidshusproducent.

- De tyske projekter ligger mest i Østersø-området og på vestsiden, hvor vi har 8-10 projekter i støbeskeen, og det er kendetegnende, at de ligger tæt på vandet og i områder, hvor man tænker i turisme og udlejning, siger Planet-koncernens adm. direktør, Torben Basse.

Alene i Priwald i Lübeck-Travemünde-området bygger Planet-Huse 135 huse i et ferieprojekt til cirka 400 mio. kr., og der er andre pæne projekter i færgebyen Gelting og Schönhagen. Planet-koncernen ejer selv 100-150 grunde syd for grænsen og har option på et stort antal, så sammenlagt omkring 400 grunde er til rådighed.

Samtidig med, at Planet-Huse med selskab i Hamborg som en af de få danske byggevirksomheder har holdt fast i det tyske marked, har virksomheden formået at bibeholde hjemmemarkedet og ekspandere. I år ventes hjemmemarkedet at vokse fra 220 til cirka 260 huse, og i Tyskland fra 80 til 140 huse.

Investering og privat brugPlanet-Huse fik som nogle af de første øje på mulighederne for at bygge investeringssommerhuse indrettet med sauna og spa med henblik på udlejning, og det marked er fortsat stort, selv om andelen i Danmark er dalet fra 80 til omkring 50 procent. Nu køber stadig flere et fritidshus for selv at benytte det.

Planet-Huse etablerede allerede i 1988 fast udstilling ved Bella Center og to år senere i Byggecentrum i Middelfart. Siden fulgte Purhus ved Randers og ved Messecenter Herning.

- Geografisk er vi således ved at være dækket ind på landsplan, og fra vore udstillinger sælger vi til folk, der selv har en grund. Desuden har vi gennem selskabet Planet-Projekt A/S købt en række velbeliggende grunde og tilbyder totalløsninger med grund, hus og ofte møbler, siger Torben Basse.

Fordel ved nybyggeriTidligere års voldsomme prisudvikling på fritidshuse er afløst af en mere afdæmpet kurve, senest 1,1 procent i fjerde kvartal 2006 i forhold til kvartalet før, og mange købere lader sig friste af at købe et nyt hus, der typisk er 200.000-500.000 dyrere end et brugt.

- Den forskel vil mange gerne give. De to seneste ændringer af bygningsreglementet har strammet kravene til isolering, så husenes isolering nu er øget med omkring 100 procent i forhold til for fem år siden, og det har gjort opvarmningen væsentligt billigere i nye huse. Desuden ser den største kundegruppe, tyskerne, også meget på komfort, når de lejer et fritidshus, siger Torben Basse.

Planet-koncernen har sikret sig 300 af de cirka 5200 grunde, Miljøministeriet har givet tilladelse til at udstykke, og 100 af dem er solgt. De ligger blandt andet ved Flovt Strand ved Haderslev, Spodsbjerg på Langeland, Øster Hurup ved Mariager Fjord samt Djursland og Marielyst.

En tendens på markedet er desuden, at gamle huse bliver revet ned og erstattet af nye. Det gælder især i Nordsjælland, hvor Planet-Projekt opkøber grunde i en-to millioner kroners klassen og i hvert andet tilfælde river det gamle hus ned og bygger et nyt. 80 nye kvadratmeter kan fås for 800.000-900.000 kr., hvilket løfter både komfort og herlighedsværdi.

Styrke ved tyske indkøbMed til at give travlhed i år og i 2008 er, at Planet-Huse skal bygge 100 huse til første etape af ferieprojektet Lalandia Billund. De fleste skal dog først fremstilles og monteres i 2008.

- Vores styrke er gode produkter til konkurrencedygtige priser, og ved at have en kombination af danske og tyske leverandører er vi blevet endnu mere konkurrencedygtige. Vi får omkring 25 procent fra tyske leverandører og har kunnet nøjes med at hæve priserne med fem procent ved årsskiftet, mens flere af konkurrenterne har øget med 10 procent, siger Torben Basse. BOKS: Værd at vide

Torben Basse etablerede i 1988 Planet-Huse sammen med broderen Svend Hollesen og den tidligere fodboldspiller Harald Nielsen og med indskud fra en række pensionskasser under PKA. Ejerkredsen er fortsat den samme.

Planet-Holding A/S med selskaber i Danmark og Tyskland havde i 2005 en bruttoavance på 53,6 mio. kr. og et overskud før skat på 12,5 mio. kr., hvilket var rekord. Den bliver slået i det endnu ikke færdige 2006-regnskab.

Planet-koncernen beskæftiger 70 medarbejdere i Danmark og 30 i Tyskland, hvortil kommer 29 tomands-monteringshold og underleverandører inden for blandt andet el og vvs. Billedtekst: Adm. direktør Torben Basse, Planet-Gruppen: Vi har kapacitet til at klare 2007 på vores tyske fabrik, men der vil komme udvidelser i både Danmark og Tyskland for at klare ekspansionen.