Pizzamand låner til det kvarte Magasin

36-årig islandsk pizzamand med dårlige regnskaber låner 125 mio. kr. på sit glatte ansigt til at købe en fjerdedel af Magasin.

Når den 36-årige islænding Birgir Bieltvedt fredag vælges ind i bestyrelsen for det danske detailhandels-ikon Magasin, så er der tale om et engagement og avancement langt ud over det almindelige.

Birgir Bieltvedt er i dag hovedaktionær i et lille selskab, der driver syv underskudsgivende pizzaforretninger i Danmark.

Nu kommer han med i konsortiet, der lige har købt Magasin (A/S Th. Wessel & Vett, Magasin du Nord) for omkring 500 mio. kr.

Låner det hele
Hans bid skal være en fjerdedel af Danmarks mest kendte stormagasinkæde, selvom han indrømmer, at han ikke selv har nævneværdig kapital.

»Jeg skal have 25 pct. af Magasin, og jeg låner alle pengene i islandske banker - først og fremmest Straumur Investment Bank, som også er med i konsortiet, der køber Magasin. Jeg får lånet på mit ansigt, og fordi jeg kom med ideen om at købe Magasin til Jon (Asgeir Johannesson) og Straumur,« siger Birgir Bieltvedt.

Bieltvedt mener ikke, at bankerne løber nogen risiko ved at låne pengene ud til ham:

»Der er ikke nogen risiko, hvis man tror på Magasin og på, at vi kan få det til at gå godt igen. Så vil jeg også selv komme til at tjene penge. Jeg får ikke lånet gratis, men til en særlig rente, og bankerne får sikkerhed i aktierne,« siger han.

Birgir Bieltvedt, der siger, at han er handelsuddannet fra USA, driver virksomheden B2B Holdings, hvis største aktivitet er 55 pct. af aktierne i selskabet Scandinavian Pizza Company i Danmark.

Varemærket Domino´s
Selskabet har siden 1997 haft franchiseaftale til at udnytte varemærket Domino´s Pizza i Skandinavien.

Selskabet - der ikke opgiver sin omsætning - har hidtil kun haft underskud på driften af nu syv butikker på Sjælland.

De sidste fem år har underskuddet ifølge regnskabet ligget mellem 11 og 2,3 mio. kr., men Bieltvedt siger, at det er rettet kraftigt op, efter at han købte aktiemajoriteten i 2002 fra en islandsk partner.

»Det går godt nu. Vi er begyndt at tjene penge og regner med at etablere os i Sverige fra næste år,« siger Bieltvedt.

Bieltvedt føler sig nu så etableret i Danmark, at han har planlagt at gifte sig med kærresten gennem de sidste otte år, Bjørk, der har studeret statskundskab og italiensk. Parret har tilsammen tre børn.

Brylluppet skal finde sted 11. juni - dagen, der også er kendt som Fandens fødselsdag.