Pigtråd vil ikke holde folk ude af Europa

Vi har kun set begyndelsen på strømmen af flygtninge og immigranter til Europa, siger Willem Buiter.

Ifølge Citis cheføkonom, Willem Buiter, vil nye millioner af flygtninge- og immigranter snart stævne ud på deres rejse mod Europas kyster. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER

Det er kun toppen af isbjerget, vi kan se.

Ifølge Citis cheføkonom, Willem Buiter, vil nye millioner af flygtninge- og immigranter snart stævne ud på deres rejse mod Europas kyster. Krig, konflikter og mangel på muligheder presser dem væk fra hjemlandene.

Og det skyldes ikke kun, at krigen i Syrien raser med uformindsket styrke og sender syrere på flugt.

»Det handler også om, at Afrika og Mellemøsten gennemlever en enorm befolkningstilvækst, at klimaforandringer fjerner livsgrundlaget for mange, og at nye produktionsformer skubber mange væk fra deres traditionelle beskæftigelse i landbruget,« siger Buiter.

Dertil kommer, at millioner af mennesker – via computere og smartphones – kan »se« ind i den rige verden:

»Der findes tilstrækkeligt mange mennesker, som er fattige, men som lige akkurat har penge nok til at betale de skurke, der vil transportere dem til Europa. De ejer også en smartphone. Dermed kan de få besked om, hvordan livet er i Europa, og de kan få at vide, hvordan de bedst når frem,« siger Willem Buiter.

Løsningen hedder samarbejde

Han mener ikke, at tilstrømningen kan stoppes, men den vil bedre kunne håndteres, hvis de europæiske lande arbejder sammen om en plan, som også involverer Rusland og Tyrkiet. Han mener, at det er fornuftigt at styrke kontrollen ved Europas ydre grænser, og han er tilhænger af, at landene går sammen om en fælles fordeling af flygtninge. Men han afviser, at tilstrømningen kan stoppes.

»Det er naivt at tro, at lande ved at opbygge deres egen grænsekontrol vil kunne holde dem ude. Det kan man kun, hvis man begynder at skyde på folk. Det kan ikke lade sig gøre. Selv når der bygges hegn og sættes pigtråd op, kan man altid komme under, over eller rundt. Den eneste løsning ligger i at håndtere strømmen af flygtninge og immigranter i fællesskab,« siger han.

Bliver EU-landene ikke enige, kan det føre til EUs kollaps, mener han.

Willem Buiter gør det også klart, at selv hvis EU – med fælles handlinger – får bremset tilstrømningen og får flygtningene fordelt mere ligeligt, venter der en enorm udfordring med at sikre job og få integrationen til at lykkes.

»Vi må se i øjnene, at det bliver svært at håndtere, jobmæssigt og kulturelt. Men der er intet alternativ,« konstaterer han.

Han forudser, at presset på velfærden vil blive så stort, at mange velfærdsordninger vil blive justeret og indskrænket. Presset kan også hurtigt vokse sig så stort, rent økonomisk, at det bliver nødvendigt at gennemføre besparelser og/eller hæve skatter i EU-landene, fastslår Willem Buiter, inden han afslutter interviewet med slutreplikken: »Velkommen til den nye virkelighed.«