Peter Pan er inspiration for Japans økonomiske politik

Chefen for den japanske centralbank, Haruhiko Kuroda, har afsløret den inspirerende kraft bag centralbankens fortilfælde af pengepolitisk stimuli: Peter Pan.

Foto: YUYA SHINO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I de indledende bemærkninger på en to-dages konference om den monetære politik, fortalte Kuroda, at overbevisningens magt er blandt de bedste værktøjer i en politisk beslutningstagers værktøjskasse.

Det skriver Financial Times.

»Jeg har tillid til, at mange af jer er bekendt med historien om Peter Pan, i hvilken der står, at "det øjeblik du er i tvivl, om du kan flyve, ophører du for evigt med at være i stand til det". (...) Ja, vi har brug for en positiv holdning og overbevisning. Hver gang centralbanker er blevet konfronteret med en bred vifte af problemer, så har de overvundet problemerne ved at undfange nye løsninger,« sagde Haruhiko Kuroda, chefen for Japans centralbank.

Kuroda har anvendt mange analogier til at beskrive centralbankens kamp mod deflation - blandt andet en raket, der forsøger at undslippe jordens tyngdekraft. Pointen er den samme hver gang: Japan starter fra et meget lavt renteniveau og den eneste måde, landet kan stimulere økonomien på er ved at gøre, så offentligheden tror, inflationen vil stige - tillid er altafgørende.