Peter Hummelgaard skuffede Venstre-politikere under samråd – regeringens løsning er kun på tegnebrættet

Onsdag var to ministre i samråd om den omdiskuterede dimittendledighed, hvor de fremlagde regeringens løsning på problematikken. Et partnerskab mellem ministerierne skal nedbringe ledigheden, men løsningen er endnu blot på tegnebrættet. Venstre-politikerne forlod skuffede samrådet.

Onsdag var bekæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen i åbent samråd om dimittendledighed sammen med uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Ulykkeligt, ekstremt ærgerligt, mageligt og forkælet.

Det har ikke skortet på negative gloser, mens debatten om den høje dimittendledighed har raset gennem de seneste måneder. Den dårlige stemning lettede da heller ikke, da beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) var indkaldt til samråd om problemstillingen onsdag.

Her kunne de to ministre nemlig ikke komme regeringens løsning på at nedbringe dimittendledigheden nærmere, end at regeringen har et »partnerskab« mellem de to ministerier »på tegnebrættet«.

»Skal vi for alvor gøre en forskel for de unge, skal vi tænke bredere. Vi mener, at problemet bedst løses i bredt samarbejde på tværs af beskæftigelses- og uddannelsesområdet samt det private og offentlige. Derfor har jeg sammen med uddannelses- og forskningsministeren planer om at nedsætte et partnerskab,« sagde Peter Hummelgaard.

Skuffelse i Venstre

Udmeldingen vakte stor skuffelse hos de fremmødte Venstre-politikere, der mente, at regeringens forslag var for »tyndt«.

Hvad dette partnerskab indebærer – og hvad tidshorisonten på det er –  blev nemlig ikke konkretiseret under samrådet, selv om der flere gange blev spurgt til netop det.

»Jeg havde set frem til mere,« lød det under samrådet fra Morten Dahlin (V), der er næstformand for Beskæftigelsesudvalget.

Det kom dog frem under samrådet, at Peter Hummelgaard er særligt optaget af at understøtte jobcentre og a-kasser, samt at der også skal skabes en tidligere og tættere kontakt til virksomhederne, mens de unge »skal have hjælp til at oversætte, hvordan deres kompetencer matcher virksomheders behov«.

Arbejdshandskerne skal på

Det var Morten Dahlin (V), der havde indkaldt til onsdagens samråd i Beskæftigelsesudvalget, og han udtalte i begyndelsen af samrådet, at han så frem til at få præsenteret regeringens »palette af løsninger«.

Den udeblev dog, og han kritiserede undervejs Peter Hummelgaard for manglende ambitioner.

Kritikken mødte opbakning blandt flere, og Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, var da heller ikke tilfreds med det, de to ministre fremlagde onsdag.

»Hvornår går forslaget fra tegnebræt til virkelighed? Hvornår kommer regeringen med et konkret forslag til at få ledige dimittender i job? Regeringen må tage arbejdshandskerne på og komme i gang,« lød det fra Hans Andersen.

Regning: 3,4 mia. kroner

Debatten om dimittendledigheden går måneder tilbage, og den begyndte for alvor, da beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i efteråret kridtede banen op, da han udtalte, at akademikere skal stoppe med at føle sig for fine til at sidde bag kassen i Netto.

Udtalelsen mødte både støtte og forargelse, og den kom efter offentliggørelsen af en undersøgelse, som viste, at hver femte dimittend fra de lange videregående uddannelser har været ledig i mindst seks måneder efter endt studie.

Ifølge Økonomiministeriet udgør dimittenderne 25 procent af dagpengemodtagerne. Dimittendernes dagpengesats er i dag 13.489 kroner, og i 2018 kostede ledige dimittender statskassen 3,4 mia. kroner.

LÆS MERE