Peter Hummelgaard i samråd om 3F-sag: »Jeg har en klar forventning om, at 3F rydder op i den her sag«

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard slog fast, at 3F skal kigge indad og sikre, at ingen bliver truet, hvis de vil være medlem af en anden fagforening. Han vil nu indkalde flere af arbejdsmarkedets parter til at diskutere sagen, hvor en vikar i SAS blev truet.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard slog i går på et samråd i Beskæftigelsesudvalget på Christiansborg fast, at man har frit fagforeningsvalg – uanset hvad klubvedtægter måtte sige. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

3F skal sikre, at ingen medarbejdere bliver chikaneret og truet til at være medlem af en bestemt fagforening. Det slog beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) onsdag fast på et samråd om sagen fra lufthavnen, hvor en vikar blev truet, fordi han ikke ville være medlem af 3F.

Hummelgaard indkalder nu en lang række af arbejdsmarkedets parter til for at få undersøgt omfanget af problemerne med trusler og chikane.

»Jeg har en klar forventning om, at 3F rydder op i den her sag,« sagde Hummelgaard.

Beskæftigelsesministeren var indkaldt af Venstre, de Konservative og Liberal Alliance, efter at en vikar i SAS Ground Handling blev truet, fordi han ønskede at blive i ingeniørernes fagforening, IDA, og ikke ville melde sig ind i 3F, som de øvrige bagagemedarbejdere er en del af.

»Uacceptabelt«

»Der er ikke nogen tvivl om, at det, som har fundet sted i lufthavnen, er helt uacceptabelt. Trusler og tvang er aldrig den rette måde at løse en konflikt på. Derfor hæfter jeg mig også ved, at 3F har beklaget, og at en af de to fra optagelsen har beklaget,« sagde Hummelgaard.

Vikaren optog truslerne på en lydfil, som Berlingske siden offentliggjorde. Her fremgik det blandt andet, hvordan han blev kaldt »klam« og fik at vide, at han »ville få det svært«. Sagen førte til tre arbejdsnedlæggelser i september. Siden er vikaren blevet sygemeldt og kommer ikke tilbage til sit gamle job.

Her kan du høre lydfilen:

 

Borgerlige politikere har efterfølgende kritiseret forløbet i hårde vendiger. Blandt andre har Alex Vanopslagh, partileder for Liberal Alliance, kaldt det bøllemetoder og sagt, at 3Fere på diverse arbejdspladser opfører sig tyranniserende og afpressende over for kolleger i andre fagforeninger.

Hummelgaard sagde, at han nu vil indkalde en række af arbejdsmarkedets parter – først og fremmest de overordnede organisationer FH og DA – til møder for at drøftet, hvor udbredt problemet er. Før det vil han ikke komme med konkrete forslag til, hvad der kan komme af ændringer.

»Det er min klare vurdering, at det vil være utidigt at komme med konkrete initiativer til, hvad det kan føre til, før vi har hørt arbejdsmarkedets parter i den her sag,« sagde Peter Hummelgaard.

Peter Hummelgaard (S), beskæftigelsesminister

»Reglerne er fuldstændig klare, og det er fuldstændig ligegyldigt, hvad man skriver i sine klubvedtægter.«


Klubvedtægter gælder ikke

Ministeren blev flere gange spurgt til de mange faglige klubber under 3F, som har afvist det frie fagforeningsvalg, selv om en dom ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fra 2006 slog fast, at ansatte frit kan vælge, hvilken fagforening de ønsker at være medlem af.

»Reglerne er fuldstændig klare, og det er fuldstændig ligegyldigt, hvad man skriver i sine klubvedtægter. Den enkelte medarbejder kan ikke tvinges til at melde sig ind i en bestemt fagforening. Hvis der står noget andet i klubvedtægterne, må man sørge for at få dem opdateret,« sagde Hummelgaard.

Han sagde, at der lige nu ikke findes klar dokumentation for, hvor udbredt problemet er, men opfordrede fagforeningerne til at se på problematikken:

»Trusler fremmer ikke lysten til at melde sig ind i en fagforening, og jeg tror i det hele taget, at den her sag er skadelig for dem. Derfor skal fagforeninger sørge for at få ryddet op i det her. Mange vil tænke, at det ikke er et fællesskab, som jeg har lyst til at være en del af, selv om der rent faktisk er mange fordele ved en fagforening.«

3Fs formand, Per Christensen, har, siden sagen kom frem, taget afstand fra metoderne, men har samtidig kaldt en af de to 3Fere på lydoptagelsen for et mandfolk, fordi han har undskyldt.