PET advarer: Dansk teknologi kan havne hos Ruslands militær

Rusland forsøger at omgå sanktioner for at skaffe teknologi og produkter til sit militær. Det viser PETs efterforskning. Det kan ramme danske virksomheder, der i god tro sælger deres produkter til »lovlige« købere.

PET advarer danske virksomheder, der sælger deres produkter til andre lande – de kan ende i hænderne på russerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom EU har indført stadig flere sanktioner mod Rusland, har landet fortsat en interesse i danskproduceret teknologi og produkter, der kan bruges til opbygningen af det russiske militær.

Derfor forsøger Rusland løbende at omgå sanktionerne. Produkter, der er underlagt dansk eksportkontrol, kan i nogle tilfælde blive sendt til organisationer og virksomheder, der på overfladen har et civilt formål, men som i virkeligheden har forbindelser til det russiske militær. Det vurderer Politiets Efterretningstjeneste (PET).

»Den russiske interesse kredser primært – men ikke udelukkende – om de såkaldte dual-use-produkter, der kan anvendes til både civile og militære formål, og som er underlagt dansk eksportkontrol. Det kan eksempelvis være maritim teknologi, sensor- og laserudstyr og visse typer af industrimaskiner, der anvendes af det russiske militær,« siger Anders Henriksen, der er chef for kontraspionage hos PET.

Typisk bliver de produkter opkøbt gennem et netværk af personer og virksomheder, der er placeret i forskellige lande, herunder i EU, så de på den måde kan blive købt lovligt.

»De russiske netværk kan eksempelvis koordinere indkøb gennem skiftende salgsagenter, distributører og frontvirksomheder for at sløre de danskproducerede produkters reelle slutbrug og for at omgå dansk eksportkontrol,« siger Anders Henriksen og uddyber:

»Vi vurderer også, at produkterne kan blive omdirigeret gennem nye frontvirksomheder og ad nye forsyningskæder, i takt med at PET og de øvrige danske eksportkontrolmyndigheder afdækker virksomhedernes forbindelse til det russiske militær og standser eksporten.«

Han oplyser desuden, at PET står klar til at rådgive danske virksomheder om problematikken, da det kan være svært at vide, hvor de varer, man producerer, ender.