Percy Barnevik dukker sig

»Århundredets bedste erhvervsleder i Sverige« vil ikke forsvare sin gyldne pensionsordning i medierne.

Mediereaktionerne i Sverige blev voldsomme mod »århundredets bedste erhvervsleder i Sverige«, da det kom frem, at industrigiganten ABBs fødselsdagshilsen til sin tidligere leder Percy Barnevik, der onsdag fyldte 61, var en rå pressemeddelelse om, at han uretmæssigt har fået 743 mio. kr. i »pension«, og at ABB vil søge tilbagebetaling.

Aviserne svømmede over med beretningen om, hvordan »bestyrelsesetikkens Godfather« har beriget sig selv med en pension, der er dobbelt så stor som den, chefen for verdens største og mest succesfulde industrivirksomhed de seneste årtier, General Electrics Jack Welch, får.

Frokostavisen Expressen sammenlignede direkte landets lederikon med Gordon Gekko (Michael Douglas) i filmen »Wall Street«, hvor det lyder »Grådighed virker. Gårdighed er godt.«, og bladet spørger, hvor filmen knækkede i karrieren for Barnevik.

Mens ABB tog skridt til at fyre 12.000 medarbejdere på grund af et fatalt regnskab for 2001, forblev Barnevik selv tavs bortset fra en ultra kort pressemeddelelse og spredte, korte udtalelser om, at han ikke har fået mere end han har krav på efter kontrakten, og at han ikke tror, »at krigen herom kan vindes i medierne«.

Schweiziske, tyske og amerikanske medier var også direkte i omtalerne af sagen, men de fleste hæftede sig ved, at der i sagen er et sjældent tydeligt element af hævnaktion iscenesat af den nye stærke mand i ABBs ejerkreds. Det er den schweiziske spekulant Martin Ebner, der har tabt milliarder på at investere i Barneviks to største forretninger, ABB og Investor, men altså har vundet magten.

Gunstige pensionsordninger - der ofte kaldes »gyldne faldskærme« - er særdeles almindelige i Sverige, men bl.a. den norske avis Aftenposten kalder alligevel Barneviks ordning »verdensrekord«. 743 mio. kr. svarer til 900 mio. svenske kr., der i Sverige ifølge bladet har kunnet omdannes til udbetaling af 180 mio. sv.kr. pr. år - eller 15 mio. kr. pr. måned.

I Danmark har der også flere gange været kritik af gyldne afskedsaftaler, men de ville ikke kunne gøre sig på den svenske hitliste.

Percy Barnevik, 900 mio. svenske kr.

P G Gyllenhammar, Volvo, 110 mio.

Sören Gyll, Volvo, 60 mio.

Lars-Åke Helgesson, Stora Enso mio. 58 mio.

Anders Lannebo, Robur, 38 mio.

Per-Olof Sjöberg, Gotabanken, 35 mio.

Christer Zetterberg, Volvo, 23 mio.

Göran Lövgren, BPA, 22 mio.

Staffan Thorsell, Expressen, 21 mio.

Kjell Nilsson, Trelleborg, 20 mio.

Rune Barnéus, Nordbanken, 17,5 mio.