Pensionskasser skal tænke sig bedre om

Analytikere glemmer, at aktiekurser skal afspejle virksomhedernes evne til at give afkast, mener professor i investering, Tom Engsted.

Pensionskasser og bugnende pengefonde er ikke altid gode nok, når de skal investere danskernes pensionsopsparing i aktier.

Især fra midten af halvfemserne og op til 2000 spillede de roulette og forsømte at sammenligne aktiens pris med virksomhedens evne til indtjening og dermed afkast til aktionærerne.

Det mener professor i investering ved Handelshøjskolen i Århus, Tom Engsted. På Nationaløkonomisk Forenings konference i Kolding i weekenden langede han ud efter pensionsselskaberne, som han mener handler i fundamental strid med sund økonomisk teori.

- Aktiemarkedet er uforudsigeligt og de analytikere, der rådgiver om investeringerne er oftest økonomer, som har glemt den økonomiske teori om, at aktiekursen skal afspejle virksomhedens evne til afkast, siger Tom Engsted til Ritzau.

Selv om aktiekurserne begyndte nedturen i 2000 og mange investorer fik tab, viser en undersøgelse fra Handelshøjskolen sidste år, at 63 pct. af de danske pensionsselskaber og fonde er enig i opfattelsen af, at investeringer i aktier over en længere tidshorisont giver et højere afkast og en mindre risiko.

- Det er et paradoks, og jeg er meget overrasket over, at så mange har den holdning. Selvfølgelig giver aktier et større afkast, men det er forbundet med en større risiko. Jeg vil opfordre de institutionelle investorer til at kigge mere på aktiens pris og virksomhedens evne til at tjene penge og skabe overskud, siger Tom Engsted.

Men ifølge direktør i Danske Bank, Jeppe Christiansen sker det allerede.

- De fleste er enige om, at det er en god idé at se på aktiens pris og sammenholde den med virksomhedens evne til indtjening.

Der er en større risiko ved aktieinvesteringer. Men historien har vist, at jo længere tid man ejer en aktie er der en tendens til, at udsvingene bliver mindre og riskoen derfor falder, siger Jeppe Christiansen, har ansvaret for investeringer af en samlet portefølje på 350 mia. kr. En længere periode som aktieejer tolker han som fem til 10 år.

Pensionsselskabet PFA kom i økonomisk uføre og kunne ikke leve op til sine garantiforpligtelser, da aktiekurserne i efteråret raslede ned efter terrorangrebet på USA. Eksperterne er stort set enige om, at nye aktiefald venter forude, og det vil igen tage sin begyndelse i USA, fordi investorerne har været for optimistiske i troen på, at der atter kommer gang i hjulene på USA-økonomien. De har været på storkøb af aktier.

Professor Tom Engsted har regnet sig frem til, at i USA er forholdet mellem aktiernes værdi og virksomhedernes indtjening det samme som forud for børskrakket i oktober 1929.

- Ingen kan med sikkerhed sige, hvad der sker på aktiemarkedet og hvornår det sker. Bare et år ud i fremtiden er det uforudsigeligt. Men meget tyder på, at aktiekurserne vil falde igen, fordi de er for højt prissat, men det vil formentlig ske glidende, siger Tom Engsted.

Nogle af disse vurderinger er Jeppe Christiansen enig i.

- Historien har lært os, at det er klogt med en vis ydmyghed i vurderingen af aktiemarkedet. I øjeblikket råder vi vores kunder - uanset om de har langsigtede eller kortsigtede investeringer i aktier - til at have en lidt lavere aktieandel end i perioder med stor økonomisk stabilitet. Dele af det amerikanske marked - især teknologiaktierne i Nasdaq-indekset - er relativt højt værdisat, mens eksempelvis nogle traditionelle industriaktier i Dow Jones-indekset og SP 500 er knap så højt værdisat, siger Jeppe Christiansen.

Danske Bank venter, at aktierne på de amerikanske børser vil falde med omkring fem pct. i de kommende måneder.

Ritzau