Pensionselskaber outsourcer alt

Selskaberne PKA, PBU og Lærernes Pension beholder pengene og outsourcer resten. Cirka 400.000 danskere vil opleve at skifte pensionsselskab til nystiftede Forca.

<a href='http://images.bm4.metropol.dk//237/237698/237698_original.jpg' target='_blank'>Se i stort format</a> Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Pædagoger, lærere og for eksempel læger skal ikke længere ringe til deres pensionsselskab, hvis de ønsker gode råd og vejledning om placeringen af deres pensionsformue. Og er man utilfreds med servicen eller føler, at ens penge bliver forrentet for dårligt, så er det heller ikke her muligt at komme i kontakt sit pensionsselskab.

PKA, PBU og Lærernes Pension har fra første september outsourcet al deres kontakt til medlemmerne. Udviklingen af nye pensionsprodukter er røget samme vej ligesom administrationen af ind og udbetalinger og anden administration følger med over i det nye fælles serviceselskab, Forca.

»Tanken bag Forca er at samle alle de administrative opgaver i én fælles administrativ IT-flade og samtidig høste alle de stordriftsfordele, der ligger i fremover kun at udvikle nye pensionsprodukter ét sted,« siger administrerende direktør i Forca, Jes Damsted.

Målet er at nedbringe omkostningsprocenterne i de tre selskaber og samtidig sørge for et større udbud af forskellige investeringsprodukter.

Lavere omkostninger
Jes Damsted vil ikke komme med et konkret bud på, hvor meget Forca vil være i stand til at nedbringe omkostningsprocenterne med i de tre selskaber PKA, PBU og Lærernes pension. Kun at de bliver betydelig lavere:

»Omkostningsprocenterne vil blive betydelig lavere. Ikke med det samme, men i 2009 vil forskellen være tydelig. Det kan jeg godt love. Men de vil ikke være ens. For vi har stadig at gøre med tre selvstændige selskaber.«

Forca vil med de tre pensionsselskaber i ryggen stå med en opsparet formue på over 150 milliarder kroner samt en årlig indbetaling på godt ti milliarder kroner. Det åbner nye muligheder.

»Med cirka 400.000 pensionskunder i de tre selskaber tilsammen bliver det økonomisk interessant at udvikle særlige investeringsprodukter, som er målrettet et mere smalt publikum. Volumen gør det samtidig rentabelt at administrere de flere investeringsselskaber, der følger med i processen,« siger Jes Damsted.

Det er tanken. at Forca allerede fra 2007 skal kunne optage flere nye pensionsselskaber, hvis de er interesserede i at være med.

Mistet hjerteblod
Drøftelserne om at skabe et fælles serviceselskab har huseret i årevis mellem pensionsselskaberne. Men tanken er i sin grundsubstans kontroversiel. Derfor har det ikke været muligt at opnå enighed om modellen. Så foreløbig er det kun PKA, PBU og Lærernes Pension, der gør tankerne til virkelighed.

»Flere pensionsselskaber har sagt nej tak til at være med. Simpelthen fordi de ikke tør. For eksempel er det hjerteblod for mange at stå med den direkte medlemskontakt til kunderne,« siger Jes Damsted.

PKA, PBU og Lærernes Pension afleverer alt til Forca. Undtagen pengene. De vil fortsat blive investeret og forrentet hver for sig i de tre selskaber.

Også de politiske spørgsmål vil fremover være en privatsag for selskaberne.

»Jeg tror da på, at vi snart vil få flere ejere med i kredsen,« siger Jes Damsted.