Pensions-kunder skal oplyses bedre

Efter sidste års turbulens i pensionsbranchen skal forbrugerne udrustes bedre til at gennemskue selskaberne. Finanstilsynet vil have flere regnskaber og flere afslørende nøgletal.

Læs mere
Fold sammen
Det kom som et chok for de fleste, da flere danske pensionsselskaber kom i alvorlig pengemangel under de voldsomme dyk på alverdens aktiemarkeder i fjor. Den slags overraskelser skal forbrugerne nu beskyttes bedre imod, mener Finanstilsynet.

Pensionsbranchen vil derfor blive mødt med en række nye krav om mere information til forbrugerne om selskabernes økonomiske velbefindende.

I første omgang vil Finanstilsynet pålægge forsikringsbranchen at aflægge regnskaber to gange om året i stedet for nu kun en gang.

»Det er en generel udvikling, at offentligheden skal have flere oplysninger, så man bedre kan følge med. Og så har vi set, at der kan være så store svingninger på de finansielle markeder, at man ikke bare kan tage et trekvart år gammelt årsregnskab frem og gå ud fra, at sådan er den økonomiske situation nok også nu,« siger vicedirektør Peter Sylvest Larsen fra Finanstilsynet.

Ud over hyppigere regnskaber ønsker tilsynet også, at branchen skal afsløre flere nøgletal om deres økonomi - igen for at gøre forbrugerne klogere på deres pensionsselskabs økonomiske velbefindende.

Derudover kan tilsynet allerede nu afkræve halvårsregnskaber fra branchen til internt brug, og det har tilsynet allerede luftet over for branchen.

Nøgletallene kan eksempelvis omfatte, hvor solide selskaberne er, hvor store afkast de får hjem til kunderne, og hvor mange penge de bruger på administration.

Finanstilsynet er allerede begyndt at udgive en samlet opgørelse over, hvad det koster at flytte ind og ud af de forskellige pensionsselskaber. Opgørelsen viste en enorm forskel i gebyrpolitikken og havde især til formål at vise prisforskellene til forbrugerne, så den frie konkurrence i praksis kan regulere markedet.

I forsikringsbranchen er man imødekommende over for både halvårsregnskaber og nøgletal.

»Jeg tror, selskaberne generelt set er positivt stemt over for begge dele. Vores branche har fået en stor betydning for danskernes økonomi, så det er fornuftigt, at vi også oplyser mere,« siger Holger Dock, der er formand for branchenorganisationen Forsikring & Pension og direktør i AP Pension.