Pengene går til oplevelser

Det private forbrug stiger år efter år, men det er især rejser og restauranter, vi bruger mange flere penge på. Danskerne lever som grever og baroner.

Afslapning under sydens sol og palmer om sommeren. Vinterferie på Europas bjergtoppe og golf- eller badeferie om efteråret.

Danskerne rejser som aldrig før, og rene udlandsrejser er dermed en af de store områder, hvor danskernes forbrug stiger med størst fart.

Befolkningen bruger i dag 50 pct. mere på ferier i udlandet end i 1980, og næsten 20 pct. mere end for ti år siden.

Af hver disponibel 1.000 krone-seddel spenderer vi nu 64 kroner på skiferier til Norge eller Alperne - ud over sommerferien ved Middelhavet, hvor tallet var nede på 40 kr. i 1980. Det er 44 milliarder kroner, vi nu rejser op om året, svarende til 8.500 kr. per indbygger hvert eneste år, eller så meget som 34.000 kr. i en helt almindelig familie.

Ganske markant fremgang er der også i danskernes besøg på cafeer og restauranter, ligesom vi bruger betydeligt flere penge på fritidsudstyr og underholdning i det hele taget.

Fødevarer tynger derimod danskernes økonomi væsentligt mindre end tidligere. Det er bare ti pct. af vores samlede indkomst efter skat, der går til fødevarer, hvilket er markant mindre end før i tid.

Og det er ikke, fordi forbruget er faldet. Danskerne spiser mere kød end nogensinde. Salget af eksempelvis oksekød er i dag 35 pct. større end for ti år siden. Indtagelsen af gode oste er steget med over 50 pct. i samme periode, og alkohol drikkes der også langt mere af end før.

Royal livsstil
En helt almindelig familie har i dag et forbrug, som ikke var opnåeligt for selv adelige og konger for 100-200 år siden. Selv en konge fra 1700-tallet ville være misundelig på den demonstration af luksus, der kan finde sted i en normal dansk dagligdag, hvor der let kan stå både saftige økologiske bøffer fra Argentina og vin fra Frankrigs førende slotte på middagsbordet.

Efter middagen slapper vi af i arkitekttegnede møbler foran et fjernbetjent B&O-anlæg, mens flotte malerier på væggen lyser op. Hestevogn eller cykel er afløst af én - måske endda to - supermoderne biler med stereoanlæg og aircondition, som også kan transporterer familien til sommerhus i Nordsjælland eller Nordjylland i ferier og weekender.

Danmark anno 2004.