Pektinfabrik solgt til amerikansk koncern

Fødevareingrediensvirksomheden CP Kelco er blevet solgt til den amerikanske Huber-koncern. Som led i den amerikanske milliardhandel får den danske pektinfabrik i Lille Skensved nye ejere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

CP Kelco, herunder det tidligere Københavns Pektinfabrik i Lille Skensved ved Køge, er blevet solgt til den amerikanske J.M. Huber koncern. Virksomheden formodes at være blevet handlet til et beløb i omegnen af en milliard dollar. Ejerskiftet ser ikke ud til at få konsekvenser for de omkring 2.000 ansatte i den danske del af virksomheden. Det er det amerikanske finanshus Lehman Brothers, som i juni satte sin ejerandel på 71 procent til salg, der har solgt til J.M. Huber. Huber-koncernen ejer i forvejen 28,5 procent af CP Kelco. Pektinfabrikken CP Kelco er verdens største på sit felt med fortykkelses- og stabiliseringsmidler som hovedprodukter. Produkter, der bruges i mad-, hygiejne-, og farmaceutiske produkter, samt i olie- og gasboringer. J.M. Huber producerer i forvejen alt fra avispapir til tandblegningsprodukter og dæk, men er en forholdsvis ny spiller på fødevareringrediensmarkedet. De kom først ind for alvor i 2001 med købet af den finske ingrediensproducent Noviant. Med overtagelsen af CP Kelco vil koncernen derfor udvide sin markedsposition på fødevareringrediensområdet betragteligt.

Høje tanker
»Vi har høje tanker om CP Kelco, som er førende indenfor den lovende og hurtigt voksende fødevareringrediensindustri, og vi ønsker vores nye medarbejdere velkommen i Huber-familien,« siger Tom Lamb, CP Kelcos nye president og CEO, i en pressemeddelelse. Med overtagelsen kan J.M. Huber-koncernen blive en stor konkurrent til danske Danisco.

»Tidligere har CP Kelco været finansielt ejet, nu kommer de ind under en fødevarevirksomhed, som har andre varer på hylden. Så det er klart at konkurrencebilledet på det her område bliver væsentligt skærpet i forhold til den gamle situation. Det er der ikke nogen tvivl om,« siger senioranalytiker i Gudme Raaschou, Stig Frederiksen.

Danisco frygter dog ikke de store ændringer med J.M. Huber som køber: »Huber er ikke den store spiller på markedet i forvejen, så der er ikke tale om en konsolidering, for de producerer hverken pektin eller xanthan i forvejen. Så jeg kan ikke se, hvordan købet skal give de store ændringer på markedet« siger Dan Togo Jensen, investor relations i Danisco.